Groen licht voor overname Rode Kruis Ziekenhuis

Guusje Tromp
Beverwijk

Zorg van de Zaak mag het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk overnemen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) hebben hiervoor toestemming verleend, zo maakten het ziekenhuis en de arbodienstverlener gisteren bekend.

,,Door de samenwerking aan te gaan met een stevige partner als Zorg van de Zaak, creëren wij voor het ziekenhuis een financieel veel sterkere basis”, aldus Jeroen van Roon, voorzitter Raad van Bestuur van het RKZ.

Het ziekenhuis raakte twee jaar geleden in financiële problemen toen het de voorschotten van zorgverzekeraars niet terug kon betalen. In het jaarverslag is te lezen dat de schuld op 31 december 2012 bijna 39,5 miljoen was. Achmea was de grootste schuldeiser.

Om kosten te besparen werden vorig jaar 120 fte’s (160 banen) geschrapt. Ook werd efficiënter gewerkt waardoor de schuldpositie al aanzienlijk werd teruggebracht. Het Beverwijkse ziekenhuis schrijft inmiddels zwarte cijfers. En dankzij een lening van Zorg van de Zaak kunnen de schulden aan de zorgverzekeraars nu afbetaald worden.

Voorzitter van de Raad van Bestuur Jeroen van Roon: ,,Wij hebben twee jaar de tijd gekregen om alle opties tot herfinanciering te bekijken en uit te werken. Daarbij lag de focus op goede patiëntenzorg en werkgelegenheid. De samenwerking met Zorg van Zaak maakt dit mogelijk. We merken dat de strategie, cultuur en mentaliteit van beide organisaties goed op elkaar aansluiten. Er is echt een klik en dat geeft positieve energie en vertrouwen.”

De samenwerking met Zorg van de Zaak komt tot stand in twee fasen. Fase 1 is nu een feit. In deze fase verstrekt Zorg van de Zaak de lening aan het RKZ en behoudt het ziekenhuis vooralsnog de stichting als rechtsvorm.

Fase 2 is de overgang naar een vennootschap, waarbij Zorg van de Zaak een meerderheidsbelang van 75 procent van de aandelen van het ziekenhuis krijgt. De ruim 120 medisch specialisten van het RKZ krijgen 25 procent van de aandelen in handen.

Marius Touwen is de CEO van Zorg van de Zaak. ,,Wij zijn blij met de toevoeging van het RKZ aan ons netwerk. Zo komt er veel kennis ons netwerk in en kunnen we met elkaar de verbinding maken tussen bedrijfsgezondheidszorg en medisch specialistische zorg.’’ De samenwerking biedt volgens Zorg van de Zaak mogelijkheden voor innovatie. Te denken valt aan een polikliniek voor beroepsziekten en arbeidsgerelateerde programma’s voor bijvoorbeeld obesitas, diabetes of stoppen met roken. Dit met als doel om mensen te stimuleren fysiek en mentaal zo gezond mogelijk te blijven.

Hoe de toekomst van het ziekenhuis eruit komt te zien, is volgens Touwen afhankelijk van de politiek en de plannen van de zorgverzekeraars. ,,Als investeerder in het ziekenhuis wil ik bijdragen aan de positionering van het RKZ. En daarnaast aan het verder ontwikkelen tot één van de beste ziekenhuizen van Nederland.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.