Droge voeten op de Zijperdijk (14 km)

De Zijperdijk is een dromer. Mocht een storm ooit de duinenrij bij Den Helder verwoesten, dan is daar altijd nog de Zijperdijk die als vangnet het wassende water moet keren. ’t Zand houdt dan de voeten droog. Gelukkig is van dit rampscenario op deze zonnige zondag niets te merken. De Zijperdijk ziet er juist behoorlijk dorstig uit, met vergeeld gras en loom kauwende schapen. Alleen een zuchtje wind zorgt voor wat verkoeling. Maar dat is op de zaken vooruit lopen.

Deze wandeling voert namelijk door de Anna Paulowna- en Zijpepolder en begint en eindigt op het station van Anna Paulowna. Loop het station uit en sla links de Spoorsingel op en vervolgens nog een tweede keer links de Molenvaart op. Het spoor over en rechtdoor tot aan de Middenweg. Bij dat kruispunt, duidelijk herkenbaar aan de garage die daar zit, vervolgens linksaf.

Als wandelaar moet je op de Middenweg je ogen open houden. De route voert namelijk over de weg en een trottoir ontbreekt. Behalve fietsverkeer heb je hier ook te maken met auto’s en motoren.

Onderweg volop uitzicht over het vlakke polderland. Hier kun je kijken tot aan de horizon. In het voorjaar kleuren de velden in prachtige tinten, maar naarmate de dagen korter worden, wordt ook de grond minder kleurrijk. Wat wel het hele jaar door hetzelfde blijft, zijn de boerderijen langs de Middenweg. Fraaie stolpen met groots aangelegde tuinen. Een enkele keer tref je daar een vreemde – maar wel leuke – eend in de bijt, zoals de Kunst en Evenementen Schuur van Kees en Elly Doolaard.

Langs de route dragen de boerderijen namen. ’Zuidpol’, ’De Bocht’, ’Zeeland’. Overgeleverd uit het verleden, en waarschijnlijk ook in het bezit van een rijk verleden.

Na de redelijk drukke Middenweg komt bij hoeve Zuidpol een splitsing. Ga links en je komt op de Zijperdijk uit. Hier kruist de route een deel van het Noord-Hollandpad en om het de wandelaar eenvoudig te maken, is er een opstapje gecreëerd. In een paar stappen sta je op de dijk. Wederom met uitzicht over het vlakke land.

Richting Oudesluis gaat het voort. Dijkje op, dijkje af, want de waterkering wordt onderbroken door doorgangen voor het verkeer. Ook apart is de brug over de Anna Paulownaweg. Zo loop je in alle rust, zo razen de auto’s met honderd kilometer per uur onder je door.

De Zijperdijk loopt door tot het pittoreske dorp Oudesluis met – hoe kan het ook anders – een sluis. De kerktoren van de kern is al van kilometers ver te zien. Vanaf het sluisje heb je tevens zicht op het Hoge Oude Veer, het water dat langs de kern Anna Paulowna loopt.

Over de Kneeskade kronkelt de route vervolgens richting Anna Paulowna. Op de verhoging langs het water houd je het overzicht en heb je geen last van het verkeer.

Wat hier overigens beduidend bedaarder rijdt dan over de Middenweg. Links het Oude Veer en rechts de boerderijen. Hier reikt het zicht eveneens ver. De watertoren van Wieringerwaard is een duidelijk herkenbaar punt aan de horizon. Als je je blik verder langs de weg richt, zie je daar de molen van Klaas de Leeuw.

De Kneeskade eindigt in een T-splitsing met de Kerkweg. Wederom linksaf, langs de jachthaven, het water over. Als het warm weer is, loop je kans om hier jongelui te treffen die vanaf de brug in het Oude Veer springen. En ze zijn niet te beroerd om daar een showtje van te maken.

Bij de rotonde is het even opletten geblazen en dan is de bebouwde kom van Anna Paulowna – oftewel de Kleine Sluis – alweer bereikt. De drukte van restaurantjes en snackbars vormen een contrast met de stilte van een paar minuten geleden. Aan het begin van de Molenvaart is tevens de Poldertuin aan de linkerhand te vinden, waar vooral in het voorjaar diverse bolbloemen in bloei te zien zijn.

Loop verder de Molenvaart af. Langs het voormalige gemeentehuis, winkelcentrum Molensluis en de woningen.

Het NS-station is dan weer aan de linkerhand te vinden.

LYDIA JASPER

Lengte wandeling: 14 km. Begin/eindpunt: NS-station Anna Paulowna, alwaar ook parkeergelegenheid.

Horeca in de buurt: in Anna Paulowna en in Oudesluis.

De hond mag mee. Gelet op de verkeersdrukte op de route is aanlijnen wel verstandig.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.