Vietnamese premier doet ochtendje Schans

Een selfie met Phuc (in het midden) met rechts van hem z’n echtgenote.© Foto Pascal Fielmich

Dominic Schijven
Zaandam

’s Lands wijs, ’s lands eer. Die wijsheid neemt premier Nguyen Xuan Phuc van Vietnam zondag ter harte bij zijn ochtendje Zaanse Schans. Als iedere andere Zaanse Schans-toerist wil de premier met iedere molen op de foto.

Enthousiast wuift Premier Phuc zijn ruime delegatie bestaande uit ambassadeurs en Vietnamese ondernemers om zich heen als als er weer een fotomoment voordoet. Ook schuwt hij niet om de ’selfie’ te staan van andere reizigers die hij op de Schans tegen het lijf loopt.

Phuc en zijn delegatie bezoeken Nederland om de banden in de ondernemerswereld aan te halen. Nederlandse ondernemers ontdekken Vietnam steeds meer en de handel neemt sterk toe tussen de twee landen. Reden voor Phuc om het Nederlands-Vietnamees Business Forum te openen. Dat is een platform voor bedrijven actief op uiteenlopende gebieden van onder meer water, landbouw tot logistiek.

Phuc trad in 1983 toe tot de Communistische Partij van Vietnam. Hij was senator tot hij in 2016 benoemd werd tot minister-president.

De eerste stop van Phucs reis is een informeel bezoek aan de Zaanse Schans op vanochtend. De Zaanse Schans behoort inmiddels tot het rijtje van Amsterdam, de Keukenhof en Madurodam volgens directeur Peter-Jan van Steenbergen van de Zaanse Schans. „Dat zijn de bestemmingen als je voor de eerste keer in Nederland bent en je wilt het Oude Holland zien. Bovendien is de ligging van de Schans praktisch zo dichtbij Amsterdam”, aldus de directeur, kort voordat Phuc z’n opwachting maakt.

Met een stoet van zo’n twintig zwarte wagens komt hij de Schans binnenrijden, iets na 10 uur. Phuc en z’n delegatie krijgen eerst Nederlandse lekkernijen aangeboden. De premier houdt het bij een pannenkoekje, die hij met een knik goedkeurt. Voor Oranjelikeur vindt hij het iets te vroeg op de dag. Dat geldt overigens niet voor de delegatie.

Wethouder Addy Verschuren van Zaanstad en Van Steenbergen overhandigen de Vietnamese premier een atlas met onder meer veel beeld van Zaanse hoogtepunten. Na een korte geschiedenisles van Van Steenbergen over hoe de komst van de windmolen in 1594 de productiecapaciteiten vergrootte, volgt de rondleiding over de Schans.

Daarna vertrekt de premier voor een grachtentocht in Amsterdam. Morgen brengt hij een bezoek aan premier Mark Rutte in het Catshuis, de ambtswoning van de premier. Dinsdag bezoekt Phuc het parlement. De premier is tot en met dinsdag in Nederland.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.