Premium

Vomar wil in Vroonermeer, maar mag niet

Vomar wil in Vroonermeer, maar mag niet
De beoogde locatie, waar nu De Lispeltuut staat.
© Archieffoto JJFoto
Alkmaar

De buurtsuper voor Vroonermeer is weer in beeld. Vomar heeft een nieuw verzoek gedaan voor een klein filiaal (1.400 vierkante meter) met 60 parkeerplaatsen op de ’De Driehoek’ waar nu noodschool De Lispeltuut staat.

Burgemeester en wethouders hebben de aanvraag afgewezen: de behoefte is niet aangetoond en er zijn winkelvoorzieningen genoeg in de buurt op fietsafstand, vinden zij.

Woonwagens

In 2012 verdedigde het toenmalige college nog een plan voor een solitaire supermarkt in de wijk.

Het politieke dilemma: Wanneer de Lispeltuut naar Vroonermeer-Noord verhuist, is (een deel van) de vrijkomende ’Driehoek’ voor woonwagenstandplaatsen bestemd: er staan er acht gepland plus nog eens dertig appartementen, liet de gemeente in 2012 weten. Er stonden toen nog 37 standplaats-kandidaten op de wachtlijst.

Toen het college vijf jaar geleden met het eerste verzoek (van BPD/Rabo) voor een kleine Vomar zwaaide, bleek een meerderheid van de toenmalige gemeenteraad tegen. De grond is beloofd aan de woonwagenbewoners en bovendien zijn er al supermarkten genoeg in de Mare, Huiswaard, Sint Pancras en Broek op Langedijk, vonden VVD, D66, CDA, PvdA en LA, samen met (inmiddels uit de politiek verdwenen) Trots en SP.

Enquête

De wijkraad van Vroonermeer was ook verbaasd over het plan en hield een enquête in de wijkkrant. Daar kwamen welgeteld zes reacties op, waarvan twee van voorstanders. De wijkraad ziet andere mogelijkheden voor de plek, als blijkt dat er geen animo meer voor mocht zijn vanuit de woonwagengemeenschap: ,,Een speel-, kruiden- of kunsttuin, een buurtcafé, een jongerensoos of openbare tennisbanen’’, opperde voorzitter George Tiemstra in 2012.

Wat ook meespeelt in de afwijzing van de recente aanvraag is de huidige leegstand in De Mare (tien winkelpanden) en het feit dat buurgemeente Langedijk momenteel in een juridisch gevecht verwikkeld is over de vraag of er wel of geen detailhandel mag komen op de plek van tuincentrum Overvecht. Alkmaar wil ’de beleidsinzet van de gemeente Langedijk niet afvallen’.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen