Wateragent niet vervolgd voor aanvaring op Uitgeestermeer

Redacteur Kennemerland
Uitgeest

Het Openbaar ministerie gaat niet over tot vervolging van de agent die betrokken was bij een aanvaring op het Uitgeestermeer in 2011. Bij die aanvaring is een 42-jarige vrouw uit Heemskerk gewond geraakt.

Het OM seponeert de zaak omdat - na onderzoek - de oorzaak van het ongeval niet exact kan worden vastgesteld. Derhalve kan evenmin worden vastgesteld dat de 52-jarige schipper van de KLPD schuldig is.

De agent bestuurde op 14 juni 2011 een onopvallende politieboot. Hij zag een rubberen snelle motorboot over het water suizen. Te snel, naar zijn mening. Hij wilde de schipper van de rubberboot op zijn gedrag aanspreken, maakte een ruime bocht om zo langszij te komen.

De twee boten kwamen daarbij met elkaar in aanraking. Maar of dat komt door de manoeuvre van de politieboot of een handeling van de motorboot, is volgens het OM niet meer met zekerheid te achterhalen.

Aanvankelijk wilde het OM de politieschipper een boete geven en de verplichting om een schadeclaim te betalen, maar na het horen van een aanvullende deskundige - die door de advocaat van de politieman naar voren werd geschoven - ziet het OM daarvan af. Er is twijfel gezaaid of de politieboot wel schuldig was aan de botsing.

,,In dit geval zal de daadwerkelijke oorzaak ongewis blijven, hoe onbevredigend dat voor het slachtoffer ook is’’, aldus het OM.Getuigenverklaringen van mensen die verklaarden dat de politieboot juist keihard tegen het dobberende rubberbootje aanvoer, worden terzijde geschoven. Het OM vindt dat die niet betrouwbaar zijn. ,,Velen hebben het ongeval vanaf een wisselende afstand en wisselend gezichtspunt gezien en het inschatten van snelheid en afstand op het water is lastig.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.