Bidden in de botsauto's

Lydia Jasper
Schagen

Luid applaus na een kerkdienst. Het klonk gistermorgen na de mis rond de botsautootjes op de Schager kermis. Een kleine tweehonderd mensen genoten van de met humor doorspekte mis van pater Van Welzenes, herder voor de binnenvaart, het circus en de kermis. ,,Het was ontroerend mooi”, zo reageerde een van de trouwe kerkgangsters.

Pastoor Bernard van Welzenes, wonend in de stad van Keizer Karel, slaagde er in de Heilige mis laagdrempelig, toegankelijk te houden. Met hier en daar een kwinkslag.

In eendrachtige samenwerking met Eduard Moltzer, de deken in Schagen, werd de kerkdienst in de autoscooters een onvergetelijke happening. ,,Graag volgend jaar weer”, zei een van de bezoekers na afloop. ,,Dit is goed voor de kerk, dit is heilzaam voor het geloof. Heerlijk om de warmte van al die mensen om je heen weer eens te voelen.”

Terug naar de oorsprong van de kermis, zo’n 800 jaar geleden. Dat was het idee, ontsproten toen de Canon van Schagen werd geschreven. En dat is gelukt. Waarbij de belangstelling zondagmorgen rond de klok van tien de stoutste verwachtingen overtrof. Van hossen naar hostie, het bleek een kleine stap voor de aanwezigen, die een plek vonden in de botsautootjes en op een serie stoelen . Waarbij, opmerkelijk genoeg, de grijze meerderheid unaniem enthousiast was over dit, zoals het gebed zegt, ‘oud en vergeten nieuw geheim’.

Van Welzenes, gepokt en gemazeld in het verzorgen van diensten op kermissen, droeg daar in belangrijke mate aan bij. Met taal voor de gewone man. Waarbij respectvolle grappen en grollen ervoor zorgden dat de aandacht van de meer of minder gelovigen nooit verslapte.

De kerkdienst heeft de Schager kermis anno 2014, historisch en religieus, een extra dimensie gegeven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.