Verplicht vrijwillig

Yvo
alkmaar

We gaan straks oma niet alleen met een zondags bezoek verblijden. Voortaan gaan we ook een paar uurtjes naar haar verzorgingshuis om bij het recreatiegroepje te helpen en bij haar buurtjes koffie te serveren. Zo ziet Vierstroom-directeur Van den Oever de ouderenzorg in Nederland. Het inzetten van familieleden om het welzijn van de bewoners van zorginstellingen te waarborgen.

Het opmerkelijke van het experiment is het verplichtende karakter. Van den Oever wil familieleden dwingend opleggen om een paar uurtjes per maand vrijwilligerstaken te verrichten. Als we tijd hebben voor koopzondagen, bezoek aan bioscoop en pretpark, kunnen we ook best een avondje besteden aan ouderenzorg.

Vanuit een moreel standpunt is daar weinig op af te dingen. We steken met zijn allen al een helpende hand toe bij maatschappelijke taken, en niet alleen via vrijwilligerswerk. Op school is de leesmoeder (of -vader) ingeburgerd en middelbare scholieren laten we maatschappelijke stages lopen. Waarom dan niet ook in het verzorgingshuis?

Toch stuit het plan op weerstand. De Abvakabo kraakt het plan omdat familieleden onmogelijk het specialisme van ouderenzorg kunnen compenseren. Maar dat is ook niet de bedoeling, het gaat juist om allerhande sociale activiteiten.

Dan ligt er nog de juridische vraag: kan je mensen verplichten tot vrijwilligerswerk? Dit vraagstuk zou wel eens het struikelblok voor het experiment kunnen zijn. Onze ouderenzorg hebben we afgekocht en uitbesteed aan overheid en private instellingen. We beschouwen vrije tijd als onaantastbaar recht en we leveren onze rechten niet graag in. Zelfs niet voor de zorg voor onze eigen ouders.

Yvo Grote

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.