Zonnebloemen uit de Oekraïne

Nico Brantjes en Jan Schrama met hun mandje zonnebloempitten.© Foto Ronald Goedheer

Friso Bos
Heemskerk

Om de ramp met de MH17 nooit te vergeten maar ook als symbool voor de strijd tegen onrecht; daarom verspreiden oud-collega’s Nico Brantjes, Huub Huneker en Jan Schrama zonnebloempitten. Pitten die oorspronkelijk afkomstig zijn van het veld in de Oekraïne waarop de resten van dat vliegtuig neerkwamen op 17 juli 2014. ,,Voor mij staan die zonnebloemen voor het hebben van de kracht om door te gaan’’, zegt Schrama.

Herdenkingsboom

Exact een jaar na de ramp plaatsten de drie Heemskerkers een zilverlinde in park Assumburg. Een herdenkingsboom die bloeit op 17 juli, de datum dat het vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergeschoten. Afgelopen jaar plantten ze zonnebloemen rond de boom. Schrama had de zonnebloempitten, zo’n dertig stuks, gekregen via het herdenkingscentrum in Hilversum voor rampvlucht MH17.

Een deel van die zonnebloempitten is meegegaan met de kinderen van de Anne Frankschool. Vijf zonnebloemen werden opgekweekt rond de zilverlinde. ,,We hebben daarvan zo’n vierduizend pitten gekregen’’, vertellen Brantjes en Schrama. Huub Huneker is op vakantie.

Ze hebben mandjes gemaakt en in piepkleine zakjes steeds twee of drie pitten gestopt. Op elk zakje zit een sticker met een afbeelding van het vliegtuig en een tekst: ’Zaadjes herdenkings zonnebloemen afkomstig van de onheilsplek MH17 in Oekraïne 17-07-2014’.

Die mandjes staan bij Kasteel Assumburg, de Trekpleister en Gelukszaak Bekker in Heemskerk en in de Grote Kerk in Beverwijk. Iedereen mag gratis zo’n zakje meenemen. De bedoeling is dat de pitten thuis worden geplant. ,,Het moet zich gaan verspreiden als een olievlek. Een zonnebloemolievlek’’, grapt Brantjes. ,,Waar je straks ook kijkt, overal zie je zonnebloemen bloeien’’, fantaseert Schrama. ,,Het is toch mooi dat dit voortkomt uit zo’n tragedie’’, zegt Brantjes.

Het voormalig hoofd groenvoorziening van de gemeente Heemskerk heeft nog wel wat tips voor aspirant zonnebloemkwekers.

Verspenen

,,Eerst voorzaaien in huis en verspenen in een potje’’, zegt hij. ,,Als het plantje begint te groeien kan het met kluit en al naar buiten. Zorg er echter voor dat de grond lekker los is op de plek waar je de zonnebloem wilt plaatsen’’, voegt hij daaraan toe. ,,Je moet het makkelijk maken voor het plantje om zijn wortels in de grond te krijgen.’’

Verder moet een tussenruimte van minstens twintig centimeter in acht worden genomen tussen de planten in. Niet te veel water geven ook, want daar worden de stengels slap van. Jonge planten zijn niet vies van een lichte bemesting.

,,En hou de slakken in de gaten, die zijn ook dol op zonnebloemen’’, weet Schrama. ,,Gelukkig zie je ze gemakkelijk zitten en kun je ze dus goed wegvangen.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.