Lopen in ’t spoor van Adelbertus (8,5 km)

Een wandeling langs een prachtig wisselend landschap. Polder, bosstrook en duinen in een rondje van nog geen negen kilometer. Maar het Monnikenpad biedt meer. Een wandeling met historie. En met een beetje mystiek. Start en finish bij de abdij van Egmond immers. En een bezoek aan de Adelbertusbron, waarvan het water over een genezende kracht zou beschikken, behoort ook tot de mogelijkheden. Een wandeling voor ’heilige boontjes’.

We beginnen daarom bij de abdij in Egmond-Binnen, waar de Benedictijnen hun leven aan God wijden. Een mooi vertrekpunt vanwege de ruime parkeergelegenheid, de toiletvoorzieningen en de mogelijkheid koffie, thee en limonade te kopen. Het Adelbertusbier, door plaatselijke liefhebbers in samenwerking met brouwerij De Prael in Amsterdam gebrouwen, is helaas op, legt gastvrouw Sjaan Zentveld uit. En wie tijd heeft kan ook de kapel, de kaarsenfabriek en de pottenbakkerij bezichtigen.

Bovendien is het wandelgidsje voor het monnikenpad, dat behalve de route ook heel veel geologische en historische informatie prijsgeeft, er te koop. Een aanrader is om het gidsje (of de site www.dewielenmaker.nl) vooraf te lezen. De informatie geeft de wandeling een extra dimensie. Sjaan waarschuwt wel: op zondag is de abdijwinkel gesloten. Alternatieven zijn er ook: Rinnegom, de restaurants bij de Adelbertusakker of het centrum van Egmond-Binnen zelf.

We lopen de abdij uit aan de dorpskant en gaan via de kloosterstraat rechtsaf het land in (let op de paaltjes met rood gele tekentjes) om langs de eeuwenoude Egmonder Binnenvaart naar de Heilooër Zeeweg te gaan. Let op: stevige schoenen zijn ook bij mooi weer geen overbodige luxe op deze middeleeuwse jaagpaden en dijkjes. Op de Zeeweg kun je aan de noordzijde op het pad door de bosschages lopen.

Kort na de monumentale Hogedijk slaan we linksaf richting Rinnegom, waar een mogelijkheid is voor koffie en andere versnaperingen. Via de lieflijke ’Weg naar de Bleek’ lopen we door naar de duinen. Denk erom dat hier een duinkaart van het Noordhollands Duinreservaat nodig is (los kaartje kopen kan ook bij de automaat). Op de uitkijkpost boven op het duin (ruim 200 treden!) heb je een prachtig zicht over alle drie de Egmonden en de omgeving. Zelfs de zee komt in zicht!

Langs de duinrand lopen we vervolgens in zuidelijke richting. Een ontmoeting met Schotse Hooglanders of wilde pony’s behoort hier tot de mogelijkheden. Na circa een kilometer slaan we linksaf door het klaphek en lopen we door dit typische duinlandschap naar de Adelbertusakker, met zijn kapel ter nagedachtenis aan de heilige.

Daar zijn, behalve de akker, ook horeca en de beroemde Adelbertusput. De bron welde op nadat de beenderen van Adelbert werden verplaatst naar een klooster. Het water zou volgens overlevering geneeskrachtige werking bezitten. Dat is helaas niet te testen, want op de put zit een deksel met een stevig slot.

Via de Adelbertusweg lopen we vervolgens terug naar de abdij, over precies dezelfde weg die de monniken al die jaren aflegden als ze gingen werken op hun akkers. Bij de entree van Egmond-Binnen treffen we heemtuin De Wielenmaker, die dit weekeinde open dag houdt en dus voor publiek toegankelijk is.

Als we de provinciale weg oversteken lopen we rechtdoor over de Abdijlaan door de dorpskern terug naar de abdij.

Wie deze tocht niet voldoende vindt, kan een tweede wandelroute (Hoeverpad) uit de koker van stichting De Wielenmaker toevoegen. Die voert van de Heilooër Zeeweg in noordelijke richting en sluit in het duingebied weer op de andere aan. Ook is het mogelijk in het duingebied een extra lus aan de wandeling toe te voegen.

Richard Walraven

Meer info: www.dewielenmaker.nl , www.abdijvanegmond.nl

Begin en eind: Abdij aan Vennewatersweg. Alternatieven zijn Rinnegom of de Adelbertusakker.

Lengte: Ongeveer 8,5 kilometer. Met alle bezienswaardigheden ruim twee uur wandelen.

Openbaar vervoer: Bus 164 vanaf NS-station Heiloo of Castricum.

Horeca: bij abdij, in dorp, bij Adelbertusakker en in Rinnegom.

Honden: Niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.