Lieflijk stukje Haarlemmermeer (ca. 12-14 km)

Wegen en vaarten wijzen kaarsrecht vooruit en verdwijnen in een punt aan de horizon. Wolken, zon en wind spelen hun oneindige spel bij het startpunt van de Olmenhorstroute op de hoek van de Lisserdijk en de Lisserbroekerweg, dat door een bijzonder stukje Haarlemmermeer voert. Dat startpunt vinden is trouwens niet zo eenvoudig, want door het routekaartje dat ik op internet heb gevonden, ben ik honderden meters uit koers geraakt. Ook bij snackbar Men Zegt De Eethoek kunnen de twee meisjes me niet helpen, terwijl ze achter hun laptops een tosti eten.

Ik loop de Lisserbroekerweg af met rechts een bedrijventerrein, links een sloot en erachter achtertuintjes. Ooit heeft iemand het idiote idee gehad om hier tussen het verhoogde voet- annex wandelpad en de weg zelf een spuuglelijke, uit rood beton opgetrokken geluidswal te planten. De omgeving wordt attractiever als ik via een fietspad langs het weiland op het Turfspoor kom. Een mooi boerenweggetje, met knotwilgen, boerderijen, blaffende waakhonden en bewoners die maar in een enkel geval reageren op mijn begroeting. Het Turfspoor dateert nog van voor de drooglegging. Hier liep ooit een smalspoorlijntje waarover turfgravers nat veen afvoerden..

Bij de rotonde sla ik rechtsaf de Lisserweg op en loop even later bij landgoed de Olmenhorst rond; al na vier stappen op de statige oprijlaan waan ik mij ineens in een dorpje op de Veluwe of in Brabant; een verborgen pareltje in de polder. Het prachtige landgoed telt uitgestrekte boomgaarden achter een in Zaanse stijl opgetrokken houten huis. In 1854 kocht de Amsterdamse koopman Stephanus de Clerq zestig hectare in de pas drooggelegde polder en stichtte er deze boerenhoeve.

Op het landgoed zijn tal van bedrijfjes gevestigd, zoals een zijdeatelier, een geitenkaasmakerij en een architectenbureau. In de landgoedwinkel zijn streekproducten, biologische tuinbouwproducten, kookboeken en leuke snuisterijen te koop. En natuurlijk ’de lekkerste appelsap ter wereld’, zoals de drank bescheiden staat omschreven. Via het succesvolle adopteer-een-appelboomproject van De Olmenhorst zijn al duizenden bomen geadopteerd en voorzien van een bordje met een naam. Wanneer zou Josie Baarsma appelboom 9820 voor het laatste hebben bezocht? En wanneer heeft dichter Simon Vinkenoog zijn boom toegesproken, waarover hij in 2004 zelfs een gedicht schreef? ’O appelboom, eerste en laatste boom in de schepping’.

Bij de speeltuin klautert een jongetje in een boomstam, terwijl zijn moeder toekijkt en een grote zak chips leeg eet. Tussen eindeloze rijen fruitbomen, waar de appels en peren nog kleiner dan een walnoot zijn, loop ik over de Lisserweg en langs de Lissertocht dieper de polder in. De diepe sloot moet overtollig water naar de Ringvaart afvoeren. Op de kruising met de Hoofdweg wordt druk gewerkt aan de aanleg van een rotonde. Vol bewondering sla ik het gade. Voor ik het weet loop ik aan de verkeerde kant van de Hoofdweg richting Abbenes en vliegen de auto’s rakelings langs me.

Bij een boerderij overweeg ik even om ’prima aardappelen’ in te slaan. Maar ja, om daar nou vier kilometer mee te gaan sjouwen? De oude zeeklei hier leent zich goed voor de akkerbouw. Op het land staat ons aller eten van de komende maanden: tarwe, aardappelen, suikerbieten en uien. Tijdens de bijna drie uur durende wandeling door dit lieflijke stukje Haarlemmermeer raast de wind stevig over het land. Hoewel Schiphol niet ver is, zie of hoor ik deze middag geen enkel vliegtuig.

Boerderijen hier dragen de vreemdste namen: Cats’ Zorgvlied, Potters Stier en Hoogendorps Grondwet; de namen zijn geïnspireerd door kopstukken uit de vaderlandse historie.

Voorbij Abbenes wordt het dambordachtige patroon van de wegen, tochten en kavels doorbroken en ik beland weer op het Turfspoor. Vermoeid maar voldaan loop ik de Lisserdijk op. Op een stoeptegel ligt een forse hondendrol. Ernaast staat in kwade hanenpoten gekrijt: ’Wel stront, geen hond’. En zo heeft ook Lisserbroek zijn eigen grotestadsprobleem.

René Torley Duwel

Begin- en eindpunt: hoek Lisserdijk-Lisserbroekweg

Duur wandeling: bijna drie uur

Markering: groene ANWB-bordjes

Openbaar vervoer: station Haarlem bus 51 richting Leiden, uitstappen in Lisse, 12 minuten lopen

Horeca: De Olmenhorst

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.