In Zaanstad één op de acht werkloos

Ronald Masssaut
Zaandam

Een op de acht mensen in Zaanstad is werkloos. In absolute getallen zijn dat 9733 werkzoekenden zonder baan, 12,2 procent van de beroepsbevolking. Daarmee gaat het geenszins beter en wordt de negatieve lijn van de afgelopen maanden keihard voortgezet.

In weerwil met het herstel van de economie neemt het aantal werkzoekenden in Zaanstad nog altijd toe. Er raken ook nog steeds veel mensen werkloos en of krijgen aansluitend niet een nieuw contract.

In de ’kaartenbak’ zitten per saldo 978 mensen die de laatste drie maanden werkloos werden of zich inschreven als werkzoekende.

Het gaat in de jongste werkloosheidscijfers niet om schoolverlaters die zich massaal zouden inschreven als werkzoekenden. Dat blijkt uit de vergelijking met het aantal WW-uitkeringen. In de groep nul-zes maanden zijn maar weinig werkzoekenden zonder WW-rechten; 2006 mensen die tot tot een half jaar werkloos zijn en er worden over de zelfde periode 1940 WW-uitkeringen verstrekt.

Oostzaan

Het percentage werkloosheid in Oostzaan is op 1 juni ruwweg de helft van die van Zaanstad. Oostzaan heeft 322 werkzoekenden. Wel is de werkloosheid hardnekkiger met een lagere recente instroom. In Wormerland bedraagt de werkloosheid 8 procent, 669 mensen om precies te zijn en is de recente instroom van werkzoekenden juist iets hoger.

Het UWV geeft geen verklaring voor de gestegen werkloosheid ten opzichte van een jaar geleden. Wel meldt de uitkeringsinstantie dat de het aantal online vacatures meer dan gehalveerd is.

Op de site waren in het werkgebied Zaanstreek-Waterland 646 vacatures aangemeld. Online-vacatures zijn vooral in technische beroepen, bedrijfseconomische en administratieve beroepen, zorg en welzijn. Technische-, bedrijfseconomische- en administratieve beroepen voeren ook de top 3 aan van meeste WW-uitkeringen in Zaanstreek-Waterland, aangevuld met commerciële beroepen.

Het aantal werkzoekenden kan de komende maanden positief worden gecorrigeerd door seizoensinvloeden, zoals tijdelijke banen in de horeca en het toerisme.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.