Werkloosheid Zaanstreek-Waterland loopt gestaag op

Redacteur Waterland
Zaandam

De werkloosheid in het werkgebied Zaanstreek-Waterland loopt gestaag op. Ten opzichte van een jaar geleden telde het UWV ruim 1000 meer werkzoekenden. Vorig jaar waren 8943 mensen zonder baan.

Dagblad Zaanstreek belicht woensdag de jaarcijfers over 2012. De werkloosheid concentreert zich van oudsher in de grootste gemeente, Zaanstad (5173 werkzoekenden). Dat komt neer op 7,4 procent vand e beroepsbevolking. Opvallend is dat de jaarstijging voor Zaanstad beperkt blijft tot 3,6 procent. De gemiddelde stijging van de werkloosheid voor het hele werkgebied komt uit op 12,8 procent.

Zaanstad heeft wel een ander probleem, namelijk recente ontslagen. Volgens cijfers van het UWV zijn 1500 mensen korter dan drie maanden werkloos.

Van oudsher is de werkloosheid in de kleinere gemeenten Wormerland en Oostzaan lager. Oostzaan scoort met 4,4 procent het beste. De gemeente telt 184 werkzoekenden. Opvallend is, dat Oostzaan in december 2012 zelfs een lichte afname van het aantal werkzoekenden kende.

Wormerland telde in 2012 precies 364 werkzoekenden zonder baan, wat neerkomt op 5,1 procent. De jaartoename bedraagt net als in Oostzaan 10 procent.

Woensdag In Dagblad Zaanstreek: Jongeren ook in crisistijd aan de slag

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.