Robotplant op kruising kunst en wetenschap

Rien Floris

We noemen hem bubbeltje, of Superplant. Nee, Ivan houdt het liever op 'Symbiotic Machine'. Een autonome bio-machine; geen koosnaampjes. Bij een eerder experiment waar hij planten liet rijden op de elektriciteit die hij uit de plant haalde, dachten mensen dat de plant hen aardig vond, als de plant stopte. Dat is nou weer heel ver doordenken in de experimenten tussen machines en planten.

Sensors

De Symbiotic Machine speurt een waterbassin af naar algen. Die ziet onze Superplant met sensors die worden gevoed door algenstroom. De sensor ziet de algen en hup daar slurpt de robot de algen op. Hij (of is het toch een zij?) verteert ze en maakt met goudkleurige zonnecellen en fotosynthese energie; net als een plant. Die stroom gebruikt de robotplant om zijn sensor te voeden die de algen ziet. ,,Ofwel de alg ziet eigenlijk de alg. Poëtisch hè'', zegt Ivan.

,,Het is een soort autonoom levende zonnecel de ons helemaal niet nodig heeft'', zegt Raoul. Nou ja om te starten heeft de machine natuurlijk wel wat stroom nodig. En bubbeltje wordt nog steeds een beetje bijgeprogrammeerd. Er bungelen nog draden uit z'n bolletje die naar een laptop gaan: de hersens van Superplant. Als de draden straks worden losgekoppeld, moet-ie het allemaal zelf doen. Beetje dobberen, algjes zoeken, opslobberen en er millivoltjes aan energie uit halen.

Algenbloei

,,Eigenlijk is het heel basic. Hij zoekt eten om te overleven. Misschien als je een hele zwerm van deze symbiotische machines hebt, kun je er algenbloei mee oplossen'', zegt Ivan. Maar dat is niet het doel van dit wetenschappelijke kunstexperiment. Raoul: ,,We onderzoeken om te onderzoeken. Dat is pure wetenschap. Maar ook om ons aan het denken te zetten over hoe we met de wereld omgaan, met planten en machines.''

Workshops

De Symbiotic Machine wordt zondagmiddag in gebruik genomen. Het experiment op de kruising van kunst en wetenschap wordt mogelijk gemaakt door Zone2source dat internationale kunstenaars uitnodigt in het Amstelpark projecten te ontwikkelen. Vanaf 29 maart zijn er workshops en 30 maart is een lezing.

Aanmelden via symbiotic.machine@gmail.com.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.