Zwartboek tegen hangjeugd in Zaandam

Redacteur Zaanstreek
Zaandam

De Zaandamse wijk Poelenburg zit in zijn maag met de overlast van hangjongeren. Vooral rond de scholen langs De Weer zorgen de jongeren voor overlast. Zoals bij basisschool De Gouw waar omwonenden een zwartboek hebben opgesteld.

Het zwartboek is onlangs aangeboden aan wijkwethouder Corrie Noom. Naar aanleiding van het zwartboek heeft de gemeente een informatieavond belegd om met bewoners van gedachten te wisselen. Bij de avond zijn politie, jongerenwerk, turkse organisaties en de gemeente aanwezig. Secretaris Gertjan Welgemoed is blij met de aandacht vanuit de gemeente. ,,Het is in elk geval een goed begin’’, reageert hij. Vooral rond de Muizenven is het vaak raak de laatste tijd. Uit het zwartboek blijkt dat bewoners vaak aan de bel hebben getrokken bij de politie en de jongerenwerkers maar dat niet altijd even serieus op de klachten is gereageerd. De klachten van bewoners zijn dat jongeren brand stichten, hard schreeuwen en schelden, wildplassen, mogelijk drugsdealen, en rondrijden met scooters. Directe aanleiding om aan de bel te trekken bij de instanties is de stap van omwonenden die naar Oostzaan willen verhuizen vanwege de overlast.

Welgemoed wil niet alleen het probleem van de hangjongeren ’van a naar b verplaatsen’. ,,Er moet ook iets worden gedaan voor die jongeren. Het probleem is dat een grote groep niet naar school gaat en geen werk heeft. Er komen trouwens niet alleen jongeren uit Poelenburg maar ook uit Westerwatering.’’ Welgemoed maakt zich ook zorgen wat er volgend jaar gaat gebeuren als jongeren onder de achttien niet meer mogen drinken. ,,De overlast van hangjongeren zal alleen maar toenemen.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.