Misstanden werkende buitenlandse student

Een groot deel van de werkgevers blijkt de regels te overtreden voor het laten werken van studenten van buiten de Europese Unie. De Arbeidsinspectie onderzocht bedrijven waarbij al vermoedens van fraude bestonden. Bij 71 procent van de 170 inspecties was er sprake van overtredingen.

In bijna alle gevallen gaat het om werkgevers die studenten illegaal aan het werk zetten. Voor de overtredingen deelde de Arbeidsinspectie 149 boetes uit van in totaal 2,7 miljoen euro. Dit staat in het onlangs verschenen inspectierapport ‘Studenten 2010’ van de Arbeidsinspectie.

In totaal zijn 204 studenten aangetroffen die niet hadden mogen werken. Reden was dat hun werkgever geen werkvergunning voor ze had of hij zich niet aan de voorwaarden hield, bijvoorbeeld voor het maximaal aantal uren. Het grootste deel van de studenten kwam uit landen als China en Nepal. Studenten van buiten de Europese Unie hebben een verblijfsvergunning voor studie nodig om in Nederland te mogen studeren. Om ze in Nederland te laten werken, moet de werkgever een vergunning aanvragen. Op basis hiervan mag hij de student maximaal tien uur per week aan de slag laten gaan, of fulltime in de maanden juni, juli en augustus.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.