Kwetsbare mensen dupe van korten op zorg
Het is onbegrijpelijk dat zorggeld niet wordt uitgegeven terwijl tienduizenden thuiszorgmedewerkers worden ontslagen of worden gedwongen om loon in te leveren en nog veel meer kwetsbare mensen hun zorg verliezen.
Gemeenten bezuinigen vaak veel meer op de huishoudelijke verzorging dan de bezuinigingen die ze door het kabinet opgelegd hebben gekregen. Uit dit onderzoek zou nu blijken dat zes op de tien gemeenten eind vorig jaar nog geld op de plank hadden liggen voor huishoudelijke zorg.
Er wordt dus onnodig veel bezuinigd. Dit heeft grote gevolgen voor kwetsbare mensen. Vorige week nog ontstond er grote verontwaardiging door het afschaffen van de huishoudelijke verzorging in Hollands Kroon.
Angstaanvallen
Tiny Takes van 72 jaar uit Hollands Kroon vertelde daarover vorige week nog in het actualiteitenprogramma ’Pauw’ dat ze angstaanvallen krijgt doordat ze geen huishoudelijke zorg meer krijgt. Ook de 92 jarige Ali van Duijn uit Hollands Kroon vertelde dat ze zonder in zorg in de problemen komt. Beiden hebben sinds 1 mei geen thuiszorg meer terwijl dezelfde gemeente 1,6 miljoen euro overhoudt door het afschaffen van de huishoudelijke verzorging.
Verzorgingshuizen sluiten, want mensen moeten langer thuis blijven wonen, maar tegelijkertijd bezuinigen gemeenten onnodig veel op de thuiszorg. Nu blijkt weer dat ze massaal geld overhouden op de zorg. Dat is niet uit te leggen aan veelal kwetsbare mensen die de zorg gewoon nodig hebben om thuis te kunnen blijven wonen. De gemeenten, verenigd in de VNG, moeten hun afspraken nakomen. Dat betekent dat ze ervoor moeten zorgen dat geld voor zorg ook aan de zorg besteed wordt en dus niet veel meer bezuinigen dan wordt opgelegd.
Eerder dit jaar ging de grootste organisatie voor huishoudelijke zorg van Nederland, TSN, al failliet. TSN leverde huishoudelijke zorg in het merendeel van de gemeenten. Dit heeft voor veel onzekerheid en onrust gezorgd onder duizenden thuiszorgmedewerkers en cliënten.
De FNV heeft wekenlang acties gevoerd bij gemeenten. Voor een groot deel van de medewerkers en cliënten is nu een oplossing, maar er zijn nog steeds tweeduizend medewerkers die geen zekerheid over hun werk hebben en een zelfde aantal die hetzelfde werk mag doen voor minder salaris.
Rechtszaak
De FNV onderneemt juridische stappen hiertegen, omdat gemeenten een verantwoordelijkheid hebben om te zorgen dat zorgaanbieders zich aan de cao houden. De FNV gebruikt de Wet Aanpak Schijnconstructies om gemeenten hiervoor aansprakelijk te stellen. Een eerste rechtszaak door de FNV tegen zorgaanbieder Axxicom is vorige week aangekondigd.
Sarah Dobbe is campagneleider Strijd voor zorg bij de FNV