Frisse kijk op oeroud feest

Rob Bakker
Alkmaar

De kerstdagen: zijn er nog jongeren die zitten te wachten op zo’n ’verplicht bejaardenfeest’?

Vier jonge Alkmaarders die zich tijdens een gezellige zomeravond in een Alkmaars café die vraag stelden kwamen met een opmerkelijk antwoord: steek het aloude kerstverhaal in een moderne muzikale jas, geeft er een theatrale eigentijdse draai aan en trommel alle muzikale vrienden en vriendinnen op voor een avondvullend programma in de theaterzaal van het Filmhuis aan het Verdronkenoord. Kerst wordt dan weer iets van jong en oud.

Onder de noemer ’De Kerstconcerten’ is donderdag, vrijdag en zaterdag het resultaat te zien en te horen.

De voorverkoop verloopt inmiddels, na een campagne uitsluitend via de sociale media, al in een behoorlijk tempo, vertelt Jelmer de Reus, een van de organisatoren. De grens van bijna tachtig mensen - de capaciteit van de theaterzaal - is op de zaterdagavond al bijna bereikt.

Volgens De Reus en zijn medeorganisatoren Stuart Kerkhof, Mark van der Bel en Ruben Kunst sluit het passieve imago van kerst - bezoek aan de kerk en familie, klassieke concerten - niet aan bij de jonge generatie van Alkmaar. De Kerstconcerten moeten toegankelijker zijn voor oud en jong. En: het publiek moet mee kunnen zingen met oude kersthits.

Rudolph

Wat kan de bezoeker verwachten? De R & B-versie van ’Rudolph the red nosed reindeer’, bijvoorbeeld en vele andere bekende en onbekende kerstklassiekers in een pop-, rock- of souluitvoering. Daaromheen is een ’theatrale draai’ aan het verhaal verbonden, zodat er tussen de liedjes een duidelijke rode draad door loopt.

De twintigkoppige band en de acht solisten die de muziek verzorgen zijn al weken aan het repeteren voor de driedaagse Kerstconcerten. De muzikanten zijn allemaal uit de regio Alkmaar afkomstig. ,,Voornamelijk uit ons eigen netwerk’’, vertelt De Reus. ,,Stuart heeft in veel bandjes gezeten en studeerde een tijd lang aan het conservatorium. Hij heeft allerlei muzikale vrienden gevraagd om mee te doen, die er op hun beurt weer anderen bij hebben gehaald. Zo is het als een olievlek uitgevloeid.

Nadere informatie en tickets via: www.dekerstconcerten.nl/.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.