Minder groei uitvoer

Het volume van de uitvoer van goederen was in juni 4 procent groter dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In mei bedroeg de groei bijna 9 procent.

Het volume van de invoer nam in juni met bijna 3 procent toe. Ook dit is lager dan in mei, toen de invoergroei 6 procent was. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 35,9 miljard euro. Dat is bijna 8 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 6 procent tot 32,1 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,7 miljard euro. Dat is 0,9 miljard euro meer dan in juni 2011. De waardecijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. Juni had in 2012 een werkdag meer dan in 2011.

De uitvoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen was fors hoger dan een jaar eerder. Ook de invoer van machines en transportmiddelen kende een sterke toename.

Net als in de voorgaande maanden nam de waarde van de export naar niet-EU-landen veel sterker toe dan de export naar EU-landen.

De uitvoerprijzen waren 0,7 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 1,3 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van juni 2011 verslechterd.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.