‘Maak leerling weer enthousiast voor technische opleiding’

© HSPublicity

Het bedrijfsleven maakt zich ernstig zorgen om het teruglopende aantal leerlingen aan het technische vmbo, de pensionering van veel vakdocenten en het verdwijnen van meerdere techniekafdelingen van scholen.

Sinds 2004 is het gemiddeld aantal leerlingen in de techniek met 30 procent gedaald. Al in 2014 wordt een tekort van ruim 38.000 technische vmbo'ers en ruim 23.000 technische mbo'ers verwacht. Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, luidde vorige week de noodklok bij de Tweede Kamer over de toekomstige tekorten aan technisch personeel. Samen met VNO-NCW en de Stichting Platform VMBO’s , en vergezeld door twintig vmbo-leerlingen, bood Biesheuvel een manifest aan aan de Vaste Kamercommissie van onderwijs, dat gaat over de toekomst voor de techniek.

Technische studies kampen met een slecht imago, ondanks het feit dat deze opleidingen wel een garantie zijn voor een goede baan en carrière. De behoefte van het bedrijfsleven aan goed technisch personeel is groot en wordt komende jaren alleen maar groter. Dat komt onder meer doordat veel werknemers met pensioen gaan.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.