NAVO: Russische artillerie betreedt Oekraïne

Medewerker Internet

De Russische krijgsmacht heeft de afgelopen dagen artillerie bemand door Russisch personeel in Oekraïne gestationeerd en schiet hiermee op Oekraïense militairen. Dat heeft NAVO-woordvoerder Oana Lungescu vrijdag gezegd, meldt The New York Times.

De NAVO zou sinds halverwege augustus meerdere berichten hebben ontvangen van de directe betrokkenheid van Russische militairen in het oosten van Oekraïne. Rusland zou onder meer de ’luchtmacht, luchtverdedigingstroepen en speciale eenheden’ hebben ingezet, aldus Lungescu.

Het Westen beschuldigt Moskou er al langer van de separatisten in het oosten van Oekraïne te steunen. Tot nu toe was er geen bewijs dat het Russische leger zelf actief was op Oekraïens grondgebied.

Het nieuws komt op het moment dat een Russisch humanitair konvooi zonder toestemming van de Oekraïense regering het rebellenbolwerk Loehansk binnenrijdt. Kiev heeft dit een ’directe invasie’ van Oekraïne genoemd. De NAVO en Europese Unie spraken van een schending van de Oekraïense soevereiniteit.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.