Verrassing bij ’Opstand ende bevrijdingh’ in Enkhuizen

Henc Valkema voor zijn schilderij over 21 mei 1572, dat nog even aan het zicht onttrokken moet blijven.© Foto Theo Groot

Paul Gutter
Enkhuizen

Natuurlijk, het evenement ’De opstand ende bevrijdingh van Enckhuijsen’ kent na tien jaar weinig échte verrassingen meer. Maar fijnschilder Henc Valkema heeft er voor de jubilieumeditie op zondag 21 mei toch nog eentje in petto: een heus schuttersstuk. „Gemaakt uit liefde voor Enkhuizen en de historie.”

Tijdens het evenement spelen Enkhuizers in kleine toneelstukjes na hoe de inwoners van de stad in mei 1572 de Spanjaarden de stad uitjaagden en de kant van prins Willem van Oranje kozen. Ver voordat andere steden dit deden. Tot vorig jaar had Henc Valkema de festiviteiten op en rond ’t Suud nog nooit bijgewoond. „Tot ik de mooie foto zag die Dick Turksma een aantal jaren geleden heeft gemaakt en die ook gebruikt wordt als logo. Toen ben ik een keer gaan kijken en ik vond het een geweldig gebeuren.”

Eigen draai

Dus pakte hij zijn camera en maakte zelf ook foto’s. „Een compilatie daarvan en de foto van Dick, waar ik een eigen draai aan gegeven heb, zijn de basis geworden voor mijn schuttersstuk.” Ruim twee maanden werkte hij er aan. Hoe het er precies uitziet moet nog even geheim blijven, temeer daar er verschillende bekende Enkhuizers op afgebeeld worden.

Op 21 mei is rond 14.30 uur de onthulling op het bordes van het stadhuis. Daarna zal Valkema het kosteloos schenken aan de gemeente. „Op die manier wil ik ook mijn grote waardering uiten voor het Comité 21 mei 1572 en alle medewerkers die jaarlijks onze historie voor de bevolking aanschouwelijk maken.” Het schilderij komt te hangen boven de schouw in de meldkamer van het stadhuis. Valkema: „Een prima plek, waar ook veel toeristen het kunnen zien. De bedoeling is wel om het ieder jaar op 21 mei op een schildersezel in de blauwe zaal te zetten.”

Overigens is de onthulling van het schilderij die dag niet het eerste wapenfeit. ’s Ochtends om 11 uur verzorgt oud-journalist en stadsgids Walter Haentjens in de Drommedaris namelijk al de gratis lezing ’Bij Enkhuizen begint de victorie’. In deze voordracht vertelt hij met lichtbeelden meer over de oorzaak, aanleiding en gevolg van ’De opstand ende bevrijdingh van Enckhuijsen’.

Het theaterspektakel zelf begint om 15 uur. Doorgewinterde ’opstandelingen’ die bij alle edities van de partij waren, zullen veel bekende scènes tegenkomen. „Er zijn een paar kleine aanpassingen”, vertellen Lies Turksma en Jaap Hoekstra van het organiserende comité. „De bakkersscène is niet meer in de kosterswoning van de Zuiderkerk. Daar is nu een opbaarruimte en dat vonden we niet zo gepast. In plaats daarvan mogen we nu het portaal van de woning van Piet Bakker op de Nieuwstraat gebruiken.”

Wapensmokkel

Ook wordt in de Bocht herberg Het Paradijs weer in ere hersteld en treden aan de andere kant van de Zuider Havendijk ’Paradijsvogels’ op. Bovendien is er dankzij de schermclub dit jaar weer een wapensmokkelscène op het Landje van Top. „Sowieso zijn we heel erg blij met de medewerking van al die groepen, verenigingen en bedrijven”, vertelt Lies.

Belangstellenden kunnen de toneelstukjes tot circa 16.30 uur bekijken. Gidsen van Oud Enkhuizen geven waar nodig tekst en uitleg. Daarna trekken de opstandelingen op naar het stadhuis om daar het vertrek van de Spanjaarden te eisen. Het feest wordt afgesloten in de Blauwe Zaal, met een glaasje oranjebitter of limonade en muziek van het AdHoc Orkest.

Info: www.oudenkhuizen.nl/opstand

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen