Cartesius is een machtige rekenmachine

Verslaggeving
Amsterdam

Op het Amsterdam Science Park is vandaag Cartesius in werking gesteld, één van de snelste en grootste supercomputers ter wereld. Voorlopig rekent de machtige machine nog zachtjes, want nog weinig instellingen en bedrijven maken gebruik van zijn diensten. Maar over een jaar draait Cartesius wél op volle toeren. Hij is dan, met het vermogen om meer dan één biljard berekeningen per seconde uit te voeren, 100.000 keer sneller dan een gemiddelde pc.

Nederland loopt voorop bij de ontwikkeling van nieuwe supercomputers. Dat komt, paradoxaal, doordat ons land geen leverancier van zulke computers heeft. Dat betekent dat SURFsara, de organisatie die in Nederland voor onderzoeksinstellingen ICT-infrastructuur bouwt en beheert, bij het bestellen van zulke computers de producenten tegen elkaar kan uitspelen.

Supercomputers als Cartesius zijn nodig omdat bedrijven en onderzoeksinstellingen werken met steeds ingewikkelder modellen. Adjunct-directeur Peter Michielse van SURFsara verwacht dat Cartesius gebruikt gaat worden om zeestromingen te berekenen en zo accuraat de hoogte te voorspellen van de zeespiegel in de Noordzee over honderd of tweehonderd jaar.

Cartesius telt 13.000 processors, die althans één aspect met veel pc’s gemeen hebben: ze komen uit de fabriek van Intel. Vol op stoom gebruikt de machine 600.000 watt, wat volgens Michielse ’reuze meevalt’. Met warmwaterkoeling wint SURFsara bovendien een deel van de gebruikte energie terug.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.