Volksgericht

Michiel van den Busken
Alkmaar

Hoeveel vrouwen en mannen zijn er in de loop der eeuwen ter dood gebracht onder de verdenking dat ze heks waren. Die gedachte schoot door mijn hoofd nadat een toeschouwer bij de Tour de France een beker met urine in het gezicht van Chris Froome had gegooid.

In een rechtsstaat is er niets gevaarlijker dan het sentiment van het volk. Op basis van verdachtmakingen van enkelen kan de massa als ongeleid projectiel in beweging komen. De grootste groep houdt het in Frankrijk bij het roepen van *boe* of *dopage*. Een idioot ging te ver.

Sky, de ploeg van Chris Froome, rijdt als de best geoliede machine door het landschap. De begeleiding en het materiaal zijn super. De renners horen stuk voor stuk bij de besten.

Dat is verdacht in de ogen van velen. De wijze waarop Lance Armstrong en zijn entourage het systematische gebruik van doping wist te ontkennen staat nog vers in het geheugen. Wat vergeten wordt is dat meesten van het peloton de zelfde mazen in het net van controles gebruikten.

Misschien zoekt Sky de randen op van wat mogelijk is en van wat mag. Dat hoort echter bij het bedrijven van topsport.

Het is te hopen dat bij het *urine incident* blijft. Anders is het volksgericht de voorbode van het einde van de Tour de France.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.