Sail Den Helder legt ambassadeurs in de watten

De Chileense Esmeralda staat op het verlanglijstje van de Sailorganisatie. © pr-foto

Ronald den Boer
Den Helder

Hoe zorg je er voor dat een groot aantal indrukwekkende tallships Sail Den Helder 2017 bezoekt? Door onder meer de ambassadeurs van de betrokken landen te pamperen.

En dat gebeurde vrijdag in Den Helder, waar liefst negentien ambassadeurs en hooggeplaatste ambassademedewerkers in de watten werden gelegd. Zo kregen zij een rondvaart door de haven en een culinaire ontvangst in de Marineclub. Met dit charmeoffensief hoopt de Sailorganisatie op hun medewerking bij het verwerven van de zeilschepen. ,,Want als je denkt dat je een tall ship krijgt door even een briefje te sturen en een telefoontje te plegen: dat werkt dus niet’’, aldus Jeannette Blijdorp-Jonker. Zij is gepokt en gemazeld in dit werk, organiseerde Sail Den Helder 2013, haalde tall ships naar Sail Amsterdam en doet nu hetzelfde voor het Helderse evenement in 2017.

Ze hoopt andermaal een groot aantal publiekstrekkers te krijgen, waaronder de Spaanse viermaster Juan Sébastian de Elcano, met 113 meter het op twee na grootste zeilschip ter wereld. De marinestad had drie jaar geleden al de primeur, toen het schip voor het eerst Nederland aandeed.

Gevangenisschip

Maar ook zusterschip Esmeralda uit Chili, bekend geworden als gevangenisschip voor politieke gevangenen onder het Pinochetregime, staat op haar lijstje. Het schip is omstreden, maar daarom juist wil iedereen het graag zien, zo leerde de ervaring bij Sail Amsterdam.

,,Het vraagt tijd, geduld en een groot netwerk om tall ships hierheen te krijgen. Behalve bij de ambassadeurs uit landen met schepen die we graag willen hebben, lobbyen we ook via Nederlandse ambassadeurs in die landen.’’ Met een aanbevelingsbrief van de Commandant der Zeestrijdkrachten Rob Verkerk worden bovendien buitenlandse admiraals ’bewerkt’om hun militaire opleidingsschepen naar Den Helder te sturen.

Ondernemers

Intussen staat het evenement Sail Den Helder steeds steviger in de steigers. Tijdens een bijeenkomst in het Grand Hotel Beatrix werd al een groot aantal sponsorcontracten getekend en binnenkort volgen er meer. Tegelijk meldde de organisatie andermaal dat regionale en lokale (horeca)ondernemers ruim baan krijgen op het civiele deel van het Sail-terrein, zoals Willemsoord en de kades aan de buitenhaven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.