IJmond loopt voorop met vuurwerkverboden

Sander van Lubeck
IJmond

De IJmond loopt voorop met het instellen van vuurwerkvrije zones. Castricum, Uitgeest en Heemskerk hanteren de plaatselijke verboden net als afgelopen jaar, deze jaarwisseling volgt ook Beverwijk.

Vorig jaar al kromp de regering de tijdspanne in. Liefhebbers mogen op oudjaarsavond vanaf 18 uur vuurwerk afsteken, waar dat voorheen vanaf 10 uur ’s ochtends mocht. Dat blijft zo. Wat ook landelijk geldt, is een verbod in de omgeving van rieten daken, molens, tankstations en vuurwerkverkooppunten.

Daarnaast kregen lokale overheden de mogelijkheid het afsteken van rotjes en pijlen op bepaalde plekken te verbieden. Deze zones zijn voornamelijk ingesteld rond verzorgingshuizen, kinderboerderijen en scholen. Dit alles op straffe van minimaal 100 euro boete of, voor de jeugdigen, een taakstraf van bureau Halt.

Eén op de vijf gemeentes in Nederland maakt dit jaar gebruik van die optie. Alkmaar pakt de mogelijkheid voor vuurwerkvrije zones met beide armen aan. In het hele centrum zijn potten en knallers verboden. In de IJmond volgt Beverwijk dit jaar het voorbeeld van Castricum, Heemskerk en Uitgeest. Op welke plekken gaat een verbod gelden?

Beverwijk

Dankzij PvdA’er Henny Vreugdenhil gaat Beverwijk dit jaar mee in de vaart der volkeren. De gemeenteraad omarmde Vreugdenhils voorstel tot het afkondigen van een plaatselijk vuurwerkverbod.

Momenteel is het college aan zet. Maar dat is nog aan het delibereren over welke plekken worden aangewezen. Het ziekenhuis is een voor de hand liggende optie, evenals verzorgingshuizen of dierenpension Tussenwijck.

Welke plekken het precies worden, maakt de gemeente in de komende weken bekend.

Castricum

Castricum wendt de landelijke regelgeving rond tankstations, huizen met rieten daken en molens aan. Met speciale aandacht voor molen De Oude Knegt in Akersloot, die op nieuwjaarsdag 2001 door een vuurpijl in vlammen opging. Daarnaast heeft de gemeente vuurwerkvrije zones ingesteld rond kinderboerderij het Dierenduintje, alsmede rond de bejaardenhuizen De Santmark en De Boogaert.

De gemeente stuurt brieven naar bewoners, voornamelijk in Bakkum, met een rieten dak. Daarin worden ze gewezen op de benodigde afstand en hoe ze eventueel contact op kunnen nemen met opsporingsambtenaren.

Heemskerk

Zeventien scholen en de omgeving rond kinderboerderij Dierendorp zijn, net als vorig jaar, aangewezen als vuurwerkvrije zone. Ook in vijftien winkelgebieden is het afsteken van vuurwerk strafbaar. Dit geldt echter tot 22 uur, als de winkels gesloten moeten zijn. Op www.heemskerk.nl staat een overzicht om welke plekken het precies gaat.

Vorig jaar speelde Heemskerk met de gedachte ook rond zorginstellingen, zoals bejaardenhuizen, een zone in te stellen. Toen was het echter te kort dag om het te regelen. Ook dit jaar ziet de gemeente ervan af. ,,De zorginstellingen liggen vaak in de nabijheid van woningen. Die bewoners moeten de gelegenheid krijgen in hun eigen straat vuurwerk af te steken’’, zo redeneert de gemeente. ,,Het is aannemelijk dat een deel van de bewoners zelfs plezier beleeft aan het afsteken van vuurwerk door derden, in plaats van overlast.’’ Bovendien valt de handhaving dan niet mee. ,,Hoe meer gebieden worden aangewezen, hoe moeilijker dat wordt.’’

Uitgeest

Uitgeest handhaaft het verbod dat landelijk geldt, zoals bij rieten daken en molens. Daarnaast wil de gemeente de drie tunnels ontzien. Binnen 50 meter van de in- en uitgangen is het afsteken van vuurwerk strafbaar. Ook rond verzorgingshuizen De Slimp en Geesterheem aan de Dokter Brugmanstraat en bij het hertenkamp geldt een afsteekverbod. Deze maatregelen zijn ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar, toen ze voor het eerst van kracht waren.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.