Wondere wereld van betovering

Als je aan het hek rammelt, komt de heks van ’Hans en Grietje’ tevoorschijn.

Het nieuwe entreegebouw gezien vanuit het park. Foto’s Holland Media Combinatie/Marjolein Eijkman

Panorama van het plein bij het entreegebouw.

Kinderen kijken hun ogen uit in het Tijdhuis. Foto Holland Media Combinatie/Marjolein Eijkman

1 / 4
Marjolein Eijkman

Of hij, toen hij voor het eerst kabouter Dorus schilderde en er later voor de grap een pop van maakte, ooit had kunnen vermoeden dat er nu een heel sprookjespark zou staan? ,,Nee, natuurlijk niet’’, reageert geestelijk vader Wim de Vries van Sprookjeswonderland in Enkhuizen met een bescheiden glimlach. Wat begon met dat eerste schilderwerkje, groeide in ruim veertig jaar uit tot een park vol sprookjes en attracties, dat jaarlijks zo’n 250.000 bezoekers trekt.

De jongste aanwinst is het nieuwe entreegebouw, dat veelvuldig door bezoekers wordt gefotografeerd. Naast klassiekers als het kasteel van Violinde en de kabouterhuisjes verrezen de afgelopen decennia nieuwe attracties als het Tijdhuis, de Gelaarsde Kat en Gulliver’s Reizen. En achter de hekken bij de vroegere ingang van het park zijn de werkzaamheden in volle gang voor weer een nieuwe attractie. Hier beleven bezoekers vanaf medio 2015 samen met Heks Hupsakee een onvergetelijke reis, belooft het affiche aan het hek. Een jongetje probeert een glimp op te vangen van wat zich achter de doeken afspeelt, maar ziet weinig meer dan ’Bob de Bouwer-spullen’.

Het is zondag, vakantie én mooi weer, dus behoorlijk druk. Wie dat wil vermijden, kan een bezoek misschien beter op een doordeweekse dag plannen. Toch vallen de rijen mee en kan menig kind zelfs een tweede rondje maken in de oldtimers van de Oude Smidse, op de paardjes van de Kleine Ruiter en de trapautootjes van de Rattenvanger van Hamelen.

Kinderproof

,,Die!’’, roept een klein meisje, terwijl ze vanuit haar buggy naar de bewegende kabouters in één van de huisjes in het Kabouterdorp wijst. Het Sprookjesbos is gegarandeerd ’kinderproof’, hoewel de Vliegende Heks, de reus van Klein Duimpje en de heks van Hans en Grietje enkele kinderen verschrikt doen terugdeinzen. Die schrik is snel weer verdwenen als ze het speelgoed in de etalage van Gepetto zien, eigenhandig Magus Fluvius aan het werk zetten, of hun ogen uitkijken bij de Stemmige Standbeelden en de totaal niet afschrikwekkende Vogelverschrikker.

Wie de dobberbootjes is ontgroeid, kan zich laten meevoeren in het Avontuur: de schommelboot, voor iedereen vanaf 1.10 meter. Maar verder tref je in het park geen ’volwassen’ attracties. Want Sprookjeswonderland is er vooral voor de allerkleinsten, die zich nog vol overtuiging laten meeslepen in de wondere wereld van betovering.

Lezersaanbieding

Elke groep bezoekers die in de maand augustus naar Sprookjeswonderland komt, krijgt op vertoon van dit artikel in de papieren krant (geen kopie) een gratis parkgids. Elk kind krijgt bovendien een kaboutertje.

Sprookjeswonderland

Adres: Kooizandweg 9 in Enkhuizen.

Openingstijden: in 2014 tot en met 26 oktober in vakanties en in het weekend van 10 tot 18 uur, doordeweeks buiten vakanties van 10 tot 17 uur. Van 27 oktober tot begin april 2015 is het park gesloten. Wel wordt Sprookjeswonderland in de kerstvakantie traditioneel omgetoverd tot Sprookjeswinterland. Het hele park ademt dan kerst met sfeervolle verlichting.

Tarieven: Vanaf 2 jaar €9,50 per persoon, 65+ en groepen vanaf 15 personen €8 per persoon. Sprookjeswonderland houdt een dagje uit graag betaalbaar. Daarom zijn ook de prijzen voor consumpties bescheiden en is het parkeren gratis.

Website: www.sprookjeswonderland.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.