Afgestudeerden blijven in studentenstad wonen

© HSPublicity

Hoogopgeleiden blijven vaak in de stad wonen waar ze hebben gestudeerd. Dat blijkt uit het onderzoek 'Brain drain of brain gain? Hoger opgeleiden in grote steden in Nederland'. De gemeenten Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Groningen en Leeuwarden namen deel aan het onderzoek, dat is uitgevoerd door de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoger opgeleiden zijn belangrijk voor de ontwikkeling van steden. Er is dan ook veel aandacht voor de verhuisstromen van recent afgestudeerden uit de steden met hbo-instellingen en universiteiten. Beleidsmakers maken zich zorgen over grote aantallen afgestudeerden die de stad verlaten na het behalen van een diploma. Dit blijkt echter niet nodig te zijn.

De deelnemende steden zijn verder in staat om weliswaar niet alle, maar vaak wel de betere studenten vast te houden. Degenen die na hun studie blijven wonen en werken in de stad hebben gemiddeld hogere cijfers dan degenen die vertrekken. Een verklaring hiervoor kan zijn dat lokale werkgevers in bepaalde sectoren in staat zijn de meest geschikte kandidaten uit de collegebanken te werven.

Daarnaast trekken de deelnemende gemeenten afgestudeerden aan met studierichtingen die in de eigen stad niet voorhanden zijn. Dit is het sterkst zichtbaar in de technische richtingen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.