Ex-VVD’ers richten VDB op: partij met sociaal verhaal

Leonie Groen
Overveen/Aerdenhout

Er is een nieuwe politieke partij: de Vrijzinnig-Democratische bond (VDB). Deze wil een ’sociaal verhaal’ vertellen en op 15 maart 2017 meedoen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Nou ja, ’Nieuw’. Eigenlijk is de VDB een wederopstanding van de oude links-liberale partij die in 1946 opging in de PvdA, op 9 februari exact zeventig jaar geleden. De VDB wordt algemeen beschouwd als ’D66 avant la lettre’. De voorloper dus.

Opvallend is dat de heroprichters, Martin van de Bunt uit Overveen en Benno Dinkelaar uit Aerdenhout, van VVD-huize zijn. Beiden hebben voor de VVD in de gemeenteraad van Bloemendaal gezeten. ,,Het markteconomische denken slaat door. Wij willen een aanwezige, controlerende overheid. Nutsvoorzieningen en wooncorporaties horen in overheidshanden, banken moeten gereguleerd worden. Wij willen een sociaal verhaal vertellen’’, aldus Van de Bunt. ,,Het privatiseren van pensioenen en de zorg, dat zijn oplossingen voor de korte termijn die op de lange duur problemen geven. Waarom zouden we elk jaar moeten nadenken over de ziektes die we het jaar erop kunnen krijgen en naar welk ziekenhuis we dan moeten?’’ Ook wil de VDB de aow-leeftijd terugbrengen. De partij is voor vrouwenemancipatie.

Vrijzinnig betekent volgens Van de Bunt ’weldenkend’ en ’met ratio beleid voerend’. ,,Daarvan komt in de politiek niets terecht. D66 heeft het woord geschrapt.’’ Op 17 maart, de oprichtingsdatum van de oorspronkelijke VDB, willen de mannen met bekende namen komen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.