Máxima bijgepraat over taken kustwacht

Koningin Máxima in gesprek met personeel van het kustwachtvliegtuig.© Foto Defensie

Arie Booy
Den Helder

Kolonel Ronald Blok leidde koningin Máxima dinsdag rond in het Helderse kustwachtcentrum en op vliegveld De Kooy. Defensie maakte het werkbezoek pas na afloop bekend.

Koningin Máxima keek rond in het centrum midden op de Nieuwe Haven van waaruit de kustwacht jaarlijks tussen de 1.700 en 2.000 reddingsacties coördineert.

Directeur kustwacht Blok belichtte zaken als (inter)nationale verplichtingen en samenwerking met verschillende partijen. Aansluitend stond een bezoek aan het patrouillevaartuig Barend Biesheuvel en de reddingshelikopters op De Kooy op het programma.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De vorstin toonde zich geïnteresseerd in de verrichtingen bij het coördinatiecentrum en het maritiem informatieknooppunt waar 24/7 alle meldingen binnen komen van zeevarenden die hulp nodig hebben op het water.

Ook worden de verrichtingen van het scheepverkeer gecontroleerd. Zo is afsteken van koopvaardijschepen nabij de Wadden uit den boze. Op het grote wandbord en de monitors kunnen de werknemers van de kustwacht alle schepen volgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Máxima hoorde hoe de kustwacht zich inzet voor de veiligheid in en op de Nederlandse wateren. Naast het redden van mensenlevens op zee, vallen hieronder taken zoals grensbewaking en toezicht houden op scheepvaartverkeer en milieu. Diensten van vijf ministeries voeren de dienstverlenings- en handhavingstaken uit.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.