Staten: Plasterk moet met nieuw plan komen

Provinciehuis

Roel van Leeuwen
Haarlem

Zelden zijn Provinciale Staten van Noord-Holland zo eensgezind geweest als over het afschieten van het huidige kabinetsplan voor de vorming van de Noordvleugelprovincie. Het plan voor de megaprovincie, bestaande uit de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. werd met algemene stemmen naar de prullenbak verwezen.

Al eerder hadden Gedeputeerde Staten in een zienswijze aangegeven dat het voorstel van Minister Plasterk niet voldeed aan de elf uitgangspunten die Provinciale Staten hebben opgesteld voor de vorming van de Noordvleugelprovincie. De nieuwe megaprovincie zou vooral te weinig bevoegdheden krijgen en daarnaast zou het plan te weinig efficiencyvoordelen opleveren.

De coalitiepartijen: VVD, PvdA en D66, aangevuld met GroenLinks, zaten  op het spoor dat Plasterk zijn huiswerk moet overmaken en met een beter plan moet komen. Deze fracties riepen Gedeputeerde Staten in een motie op constructief te overleggen met het Rijk over extra taken en bevoegdheden voor de Noordvleugelprovincie. Deze motie werd, ondanks de tegenstem van coalitiepartij CDA, aangenomen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.