’Defensie betaalt Libanonveteranen miljoenen’

ANP
DEN HAAG

Het lijkt erop dat het ministerie van Defensie schadevergoedingen gaat betalen aan Libanonveteranen, die tijdens hun uitzending PTSS (posttraumatische stressstoornis) hebben opgelopen.

De landsadvocaat heeft advocaten en andere belangenbehartigers van de veteranen benaderd om per cliënt een overzicht van de geleden schade te geven. Dat bevestigt letselschadespecialist Jan Willem Lenselink woensdag na een bericht in de Volkskrant. Hij vertegenwoordigt rond de honderd Libanonveteranen. Het totale schadebedrag kan in de miljoenen euro’s lopen, zegt Lenselink.

Volgens een woordvoerder van Defensie wordt nu eerst gekeken naar twintig zaken die onder de rechter zijn. Daarna komen andere claims van veteranen aan bod. Het gaat om meer dan vierhonderd claims, vooral van Libanonvetaranen maar ook van Bosniëveteranen.

De zaak rond de schadevergoedingen kwam in een stroomversnelling na een rechterlijke uitspraak in december. De Centrale Raad van Beroep concludeerde toen dat Defensie zijn zorgplicht heeft geschonden bij een Libanonveteraan die PTSS had opgelopen en aansprakelijk is voor de schade die de militair heeft ondervonden. Hij werd in 1980/1981 uitgezonden naar Libanon als dienstplichtig militair van het UNIFIL-bataljon.

De Nederlandse vredesmissie in Libanon liep van 1979 tot en met 1985. Negen militairen kwamen om.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.