'Tikkende' auto in Schagen bevat geen explosieven (video)

Foto:DNP.NU

Leonie de Vries
Schagen

,,We hebben het journaal gehaald!, roept de geëvacueerde Houtduif-bewoonster Karin Klaasse om kwart over twaalf vanaf haar rollator. ,,Yeah!, schreeuwen een stuk of acht buren spontaan met haar mee. Precies twee uur later geeft de politie eindelijk het sein dat er sprake is van vals alarm: de tikkende auto waarin vanaf gisterochtend een bom werd vermoed, bevat geen explosieven.

Maandagochtend. Schagen staat in het middelpunt van de landelijke belangstelling door een bepaald niet alledaagse incident. In alle vroegte, om half zeven, komt bij het pal achter de Houtduif in de wijk Waldervaart gelegen politiebureau een bijzondere melding binnen. Een voorbijganger heeft op een van de parkeerplaatsen aan dit woonerf een vreemd tikkend geluid gehoord bij een geparkeerde blauwe Peugeot.

De politie neemt pijlsnel poolshoogte. De zaak wordt niet vertrouwd en besloten wordt tot een verkennend onderzoek van politiespecialisten. Brandweer, ambulances en politiemensen uit Schagen en Den Helder worden opgetrommeld. Om kwart over acht zet de politie de straat af met roodwitte linten.

Bewoners worden eerst alleen nog vriendelijk verzocht weg te blijven van de voorzijde van hun tegenover de bewuste parkeerplaats gelegen huizen. Maar dan is het plotseling menens. Leden van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zijn aantocht, wordt gezegd. Om elf uur gaan agenten in gele hesjes huis voor huis langs om de ongeveer twintig bewoners daadwerkelijk te evacueren. Het duurt een half uurtje voordat iedereen eruit is: allemaal worden ze naar de achter hun woonblok gelegen parkeerplaats gedirigeerd, ook de 83-jarige mevrouw Kater: ,,Er zal vast niks aan de hand zijn, maar beter zo dan dat ze niks doen.

Om kwart over twee wordt de door de specialisten van de EOD vrijgegeven bomauto met een takelwagen van Haulo de straat uitgereden. Na een paar spannende uren haalt iedereen opgelucht adem als zij horen dat er sprake is van een loos alarm. Alle buiten in het zonnetje wachtende buurtbewoners kunnen een kwartiertje later met een gerust hart weer naar binnen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.