Loting geneeskunde in prullenbak

© HSPublicity

De verplichte loting voor de opleiding geneeskunde wordt afgeschaft. In plaats hiervan komt een decentrale selectie. Hiermee wordt de kans groter dat zeer gemotiveerde en geschikte studenten de opleiding kunnen volgen.

Er komen ook honderden extra opleidingsplaatsen voor artsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en physician assistants bij. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Schippers (VWS) en staatssecretaris Zijlstra (OCW).

Het kabinet wil door meer opleidingsplaatsen de toenemende vraag naar zorg opvangen. Met de uitvoering van de plannen stijgt het aantal bekostigde opleidingsplaatsen met ruim achthonderd. De – initiële – opleidingen geneeskunde laten in studiejaar 2012-2013 al tweehonderd extra studenten toe, die instromen vanuit andere opleidingen. Bij de medische vervolgopleidingen – voor specialisten – komen ten minste driehonderd opleidingsplaatsen erbij.

Het aantal plaatsen bij de hbo-masteropleidingen voor verpleegkundig specialisten en physician assistants stijgt de komende twee jaar structureel met driehonderd plaatsen naar zevenhonderd per jaar.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.