Grote zwendel met ’neutbonnen’ voor carnaval

ANP
ROOSENDAAL

Aan de vooravond van carnaval blijken in Roosendaal duizenden valse drankbonnetjes in omloop. De politie arresteerde vrijdag een 17-jarige jongen in verband met de zwendel met de zogeheten „neutbonnen” en sluit niet uit dat op korte termijn meer aanhoudingen zullen volgen.

De neutbon is jaren geleden door de horeca in de Brabantse stad ingevoerd om het betalen tijdens carnaval te vergemakkelijken. Ze kosten 25 euro per twaalf.

Haroun Hijmen, bestuurslid van Horeca Nederland afdeling Roosendaal, kwam de bonnetjes op het spoor. „Er gaan wel vaker geruchten over nepbonnen, maar nu kreeg ik een bewijs in handen van een drukkerij die ze gedrukt zou hebben. Ik heb dat bedrijf toen gebeld en het bleek inderdaad waar te zijn.”

Hoeveel nepbonnen er in omloop zijn, is volgens Hijmen nog onduidelijk. „We hebben 7000 gehoord, maar het kunnen er net zo goed honderd zijn. Het politieonderzoek zal meer duidelijkheid moeten geven.” De horecaondernemers die met de echte neutbonnen werken hebben gezamenlijk besloten de nepbonnetjes niet te accepteren. „Ook kunnen ze niet ingewisseld worden voor echte bonnetjes”, zegt Hijmen.

Volgens de politie zijn de valse bonnen vrij duidelijk te onderscheiden van de echte: de nepneutbonnen zijn veel donkerder en onder uv-licht wordt duidelijk dat ze geen watermerk hebben.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.