Brackets invullen… andere cultuur

Harry Janmaat

Afgelopen zondagavond hebben miljoenen Amerikanen met enige spanning naar de (sport)televisie zitten kijken. Op de aansluitende maandagochtend haalden vele miljoenen de extra bijlage van de NCAA-bracket uit hun krant en vulden ook miljoenen de digitale brackets op hun computer in. Uhhh, kan ik dit uitleggen?

Kijk, March Madness (de gekte van de maand maart) is aan de overkant van de plas begonnen. Dat betekent dat de 68 beste basketbalploegen die in de NCAA (simpel gesteld: universiteitsploegen) spelen aan hun race naar de nationale titel zijn begonnen.

Dat gebeurt sinds jaar en dag op dezelfde wijze: de topteams krijgen via a. hun zeges tijdens de z.g. conference-kampioenschappen, b. via hun goede prestaties zonder titel en c. op uitnodiging een plaats in de bracket, een symmetrisch raamwerk waaruit tenslotte één finalewedstrijd overblijft.

Het invullen van die bracket nu is een geliefde tijdspassering voor de gemiddelde Amerikaan geworden waaraan niet alleen speelplezier verbonden is, maar waarin enorme sommen geld omgaan. Volgens schattingen in de miljarden.

Wat is de lol van dit alles? Op zondagavond j.l. werden de namen van de 68 scholen bekendgemaakt die aan de March Madness mogen beginnen. Ploegen krijgen een plaatsing, er worden vier regionale toernooien verspeeld en het grote publiek mag dus voor al die te verspelen wedstrijden zijn of haar favoriet gaan invullen. Dat is geen sinecure, want met het goed invullen ben je, ook als kenner, een stief kwartiertje bezig.

Van de 68 geselecteerde ploegen (vier in een voorronde, waarna 64 teams de grote reis beginnen) is de universiteit van Kentucky als eerste geplaatst en bij heel veel Amerikanen de zekere winnaar.

Kentucky heeft dit seizoen nog geen wedstrijd verloren en er zijn kenners die stellen dat deze universiteitsploeg met gemak kan meespelen in de NBA en dan zeker niet de minste ploeg zal zijn.

Vanavond vindt in de States een voorproefje plaats van de gekte rond de brackets als Barack Obama zijn keuzes zal doen via een leuke, humorvolle (opgenomen) tv-uitzending. Linkshandig zal de basketbalfan Obama de namen van de wedstrijdwinnaars invullen, soms vergezeld van grappige opmerkingen, het noemen van namen van topspelers of het uitspreken van basketbalwaarheden die alleen kenners zich kunnen aanmeten.

Overigens is er iets van de March Madness naar ons land overgewaaid. Betaalzender Sport1 begint morgen met het volgen van deze typisch Amerikaanse ’gekte’. Tot en met de finale zal op de Nederlandse betaaltelevisie te zien zijn hoe de sport van een andere cultuur beleefd zal worden.

Ook voor Sport1 zal Kentucky tenslotte winnen. En (hoogstwaarschijnlijk) de universiteit van Connecticut bij de vrouwen.

Ik heb al ingevuld. Heerlijk.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen