RSG-leerling vaker naar bedrijven

Cees Beemster
Enkhuizen

„Ik vind het een eer om hier op de RSG te mogen werken als opvolger van Bram Sluis”, zegt Eugène Kramer. Hij is sinds 1 januari de nieuwe directeur van de RSG Enkhuizen. „Mijn belangrijkste opdracht is de school klaarmaken voor het jaar 2025.”

Kramer (49) werkte jarenlang als algemeen directeur van Scholen aan Zee in Den Helder, waaronder meerdere middelbare scholen vallen. Met 1635 leerlingen en 180 medewerkers is de RSG Enkhuizen ongeveer de helft zo klein. „Ik zit nog in de verkennende fase. Ik heb samen met leerlingen lessen gevolgd om te zien hoe dat hier gaat. Ons onderwijs is stevig. De schoolresultaten zijn voldoende tot boven de norm.”

„De RSG is een actieve school. Hier gebeurt meer dan het diploma halen”, ziet Kramer. „Het draait ook om de persoonsontwikkeling van de leerlingen. Daarvoor houdt de school al jaren Paarse Vrijdag en organiseert culturele activiteiten. Dit is ook een knusse en veilige school. De kinderen lopen hier in de pauze rustig door de gangen, in plaats van duwen en trekken.”

Samenwerking

Ze volgen hier mavo, havo en vwo. Zo’n twintig leerlingen worden jaarlijks alsnog doorverwezen naar het vmbo op het Martinuscollege in Grootebroek. „Het vmbo kost met haar praktijkafdelingen veel meer dan de theoretische afdelingen. Wij zouden de vmbo-afdelingen maar voor de helft gevuld krijgen. Dan is het slecht bestuur als wij dat hier ook zouden doen. Dan kies ik liever voor samenwerking met het Martinuscollege vijf kilometer verderop en de scholen in Hoorn.”

Voor het komende schooljaar hebben zich 300 nieuwe brugklasleerlingen bij de RSG aangemeld. Dat zijn er nu al acht meer dan vorig jaar. Een opsteker, want de school houdt wel degelijk rekening met een krimp doordat in de regio minder kinderen worden geboren.

Kramer: „Die krimp komt echt. Op alle scholen. Dit is een puur demografisch feit. De RSG heeft in 2025 tien tot vijftien procent minder leerlingen dan nu.’’ Dit heeft gevolgen.

„Twintig leerlingen minder betekent ruim een ton minder van het Rijk voor de bekostiging. Je weet dus nu al dat onze investeringsruimte ieder jaar kleiner wordt. Kwalitatief gezien mogen onze leerlingen daar niets van merken. Wij moeten verder vooruit kijken en ervoor blijven zorgen dat onze leerlingen het juiste diploma halen en goed voorbereid zijn op de veranderende maatschappij waarin digitale informatietechnologie belangrijk is.” Kramer verwacht dat de diploma’s steeds meer maatwerk worden. „Een leerling die havo volgt en twee vakken op vwo-niveau bijvoorbeeld. De staatssecretaris praat hier al over; alleen zijn de scholen hier nu nog niet klaar voor.”

Al dit soort ontwikkelingen zullen in het jaar 2025 voor eenieder merkbaar zijn. „Daar moet ik de school op voorbereiden.” Om te voorkomen dat al te veel leerlingen na hun studietijd niet meer terugkeren naar deze regio, ziet Kramer het ook als taak om hen mee te geven wat de waarde is van West-Friesland. „Dit is een fantastisch woongebied met veel cultuur en sportverenigingen.”

Een gebied bovendien, waar grote zaadbedrijven zitten te springen om goed opgeleide jongeren.

Nieuwe visie

„Ons tweetalig onderwijs is wat dit betreft sterk. Maar ons contact met bedrijven in de regio moet beter”, vindt Kramer. „Onze leerlingen gaan in de nabije toekomst vaker op bezoek bij bedrijven. Dit wordt onderdeel van onze nieuwe onderwijsvisie waaraan we nu werken. Die gaan we later dit jaar presenteren aan basisscholen en bedrijven in de regio. Na hun reacties moet de visie in het voorjaar van 2017 klaar zijn.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen