Slaaf of geen slaaf

Petra Bies

Als je je been hebt gebroken, zie je overal mensen met krukken en als je voor de Schoenendoosactie hebt zitten knutselen met Playmobil zie je overal die poppetjes.

Het was mij tijdens al mijn rondjes door de Albert Heijn nooit opgevallen dat er speelgoed in de schappen ligt, maar nu trekt er een magneetje aan mijn waarnemingsvermogen.

Wat ligt daar tussen de chocoladeletters en brokken speculaas? Zwarte Pietjes, van Playmobil. En niet zomaar Zwarte Pietjes, nee van die ouderwetse, compleet met zak en roe. Als dat geen discussie oplevert!

Internet leert dat ze nog overal te krijgen zijn, maar dat Playmobil de productie stopt. Niet vanwege de maatschappelijke discussie in Nederland, maar ’gewoon’, omdat het thema klaar is, zo wordt een woordvoerder van het Duitse speelgoedbedrijf geciteerd.

Die heeft vast geen ontspannen baantje, denk je nu en dat klopt want er woedt een heuse discussie over een 17e-eeuws piratenschip waarop een donker poppetje een slavenband draagt. Racisme, vindt een Amerikaanse moeder en ze daagt het bedrijf nu voor de rechter. Playmobils verweer in de media: hij ís geen slaaf, maar een piraat die een slaaf wás.

Te kostelijk voor woorden.

Zijn er eigenlijk ook rechters en advocaten van Playmobil?

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.