Veiligheid rond opvang vluchtelingen Zwaag grootste zorg

Vluchtelingen scheppen een luchtje voor de noodopvang in de Monnickendamse sporthal. Donderdag arriveren ze in Hoorn.© Ella Tilgenkamp

Eric Molenaar
Zwaag

Over de crisisopvang van 200 vluchtelingen in multifunctioneel centrum De Kreek werden woensdagavond zo’n 200 direct omwonenden persoonlijk geïnformeerd, een dag voor de tijdelijke gasten arriveren. Er was vooral zorg over de veiligheid en de gezondheid.

Burgemeester Yvonne van Mastrigt en de wethouders Nel Douw en Michiel Pijl benadrukten dat De Kreek gegarandeerd na maximaal negen dagen leeg wordt opgeleverd. Ze meldden dat 150 vluchtelingen, onder wie 50 vrouwen en 50 kinderen tussen 4 en 12 jaar, uit Syrië en Eritrea afkomstig zijn en al in drie sporthallen verbleven. De laatste was Monnickendam.

Van hen zijn (medische) achtergronden bekend. Maar van de herkomst van de overige 50 krijgt de gemeente donderdagmorgen pas meer te horen. Op bezorgde vragen over het risico van tbc werd geantwoord dat dit bij binnenkomst direct wordt gecheckt.

Ook werd gemeld dat de vluchtelingen tussen 22 uur en 7 uur de Kreek niet uit mogen – hooguit voor een sigaret, onder begeleiding, op het plein – en dat ze overdag mogelijk in groepjes gaan wandelen. Ze moeten zich houden aan leefregels. In het centrum is er beveiliging, er buiten wijkagent, toezichthouders en politiemensen.

Na afloop reageerden verschillende mensen positief. Een 33-jarige ’direct omwonende’ zei iedereen een dak boven het hoofd te gunnen. ,,Het zijn geen 200 criminelen, maar mensen die huis en haard moesten verlaten. Het zal je maar gebeuren. We gaan voetballen met ze.’’

Selina Bakker heeft zich al opgegeven als vrijwilliger. Ze is ervaren op het gebied van jeugdzorg, maar heeft nog geen idee of ze nodig is. Volgens de gemeente hebben al bijna 200 mensen hulp geboden. Medische hulp, maar ook kleding en speelgoed. Anderen willen tolk zijn of kinderen vermaken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen