Hoornse wethouder: 'Proef met bubbels in modezaak'

Jeroen Haarsma
Hoorn

,,Bij de beleving van het kopen van een maatpak, past het drinken van een glaasje bubbels. Nu mag dat niet van de wetgever, maar wat mij betreft start Hoorn met een pilot met versoepelde regels voor winkeliers’’, aldus wethouder Ben Tap maandagavond tijdens het eerste zogeheten binnenstadlab.

De gemeente Hoorn tikte modebedrijf Schutz onlangs op de vingers vanwege het schenken van alcohol in de zaak; tot grote woede van Schutz. Dit heeft volgens Tap echter niks te maken met gemeentebeleid. ,,Wij worden door de Voedsel- en Warenautoriteit simpelweg verplicht om te handhaven. Maar ik vind de landelijke wetgeving op dit vlak achterhaald en ga graag eens naar Den Haag om over dit onderwerp te praten. Ik hoor namelijk vaker van winkeliers dat ze het belachelijk vinden dat een glaasje prosecco schenken niet mag. Dus dan moeten we daar iets mee.’’ Ook de speciale Halve Maen-likeur mocht in ’gewone’ winkels niet worden verkocht. ,,Zonde, want dat kost gewoon omzet’’, aldus Tap.

De winkelier had sowieso een centrale rol in het eerste binnenstadlab. Onderwerpen als leegstand, het winkelrondje en dus het ’bubbels schenken’ passeerden de revue. De gemeente organiseert de ’labs’ om te proeven wat er speelt onder iedereen die iets met Hoorn te maken heeft. ’We willen graag ideeën horen’, is het credo. Maar van een brainstormsessie of debat was maandagavond in de Zwarte Olifant eigenlijk geen sprake. Gastspreker Rupert Parker Brady, een binnenstadspecialist, hield een uitvoerige lezing. Ook die was met name toegespitst op de rol van de winkelier. ,,Bij de volgende twee binnenstadlabs is er meer tijd voor ideeën uit de zaal en komen ook andere onderwerpen aan de orde’’, beloofde spreekstalmeester Martin Sikkema namens de gemeente.

Een opmerking die op veel instemming mocht rekenen, was die van havengebiedbewoner Marcel Mook. Hoorn kent nog te veel losse gebieden, zo betoogde hij, waartussen de verbindingen niet goed zijn. Een autovrije doorloop vanaf het station door de Veemarkt naar het winkelgebied kan helpen. Hetzelfde geldt voor een betere wandelroute van binnenstad naar Julianapark. Dat de toeristen vanuit de haven de binnenstad niet weten te vinden, werd echter bestreden door ’gastvrouw’ Daphne Koopman van de Zwarte Olifant: ,,Hier lopen verbazingwekkend veel toeristen naar binnen’’.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen