Scheepsmotor historisch schip in Den Helder verwijderd

Foto Michiel Snik HDC Media

Foto HDC Media/Michiel Snik

Foto HDC Media/Michiel Snik

Foto HDC Media/Michiel Snik

Foto George Stoekenbroek

1 / 5
Michiel Snik
Den Helder

De Brixham trawler Nordlys IV uit 1873 is motorschip af. Vanmiddag is de 6-cilinder Scania D11 verwijderd op Willemsoord in Den Helder.

Het schip moet in maart van het volgend jaar weer varen. Maar dan als zeilend vrachtschip. De komende maanden zal de trawler in Den Helder worden gerestaureerd.De volledige houten kistgetuigde Nordlys IV is het tweede schip van deze partenrederij, zal worden ingezet op de Europese kust om enkel op windkracht vracht te zeilen tussen Europese havens in Duitsland, Noorwegen, Portugal, Engeland en Frankrijk; met in het ruim verantwoord verbouwde en geproduceerde goederen als o.a. stokvis, olijfolie, ale-bier en wijn. Ook zal het mogelijk worden om vanaf het voormalige vissersschip op traditionele en duurzame wijze te vissen. Naast een driekoppige bemanning heeft de Nordlys plaats voor zes trainees/gasten.

De dieselmotor stond vanmiddag binnen een half uur op de kade nadat een kraanwagen aan het werk ging. Voor de motor wordt gezocht naar een koper. Volgens Jeroen Wender die de restarauratie coördineert is de motor in een uitstekende staat. ,,Het bijzonder is vooral de aandrijflijn met de holle schroefas die we er bij verkopen. Je kunt daardoor namelijk schroefbladen kantelen.''Meer in de Helderse Courant van zaterdag 5 april

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.