Arctic Sunrise zaterdag in Nederland

Kelly van Hal

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise komt zaterdag aan in Nederland. Dat meldt Greenpeace donderdag. Het schip verliet Rusland vorige week vrijdag na bijna een jaar aan de ketting te hebben gelegen in Moermansk.

De afgelopen maand zijn herstelreparaties uitgevoerd waardoor het schip zelfstandig naar Nederland kan varen. Dat gebeurt onder leiding van kapitein Daniel Rizzotti. Normaal krijgt een ijsbreker als de Arctic Sunrise dagelijks onderhoud, maar na de inbeslagname door Rusland mocht Greenpeace lange tijd niet bij het schip.

Het gehavende schip van een kleine vijftig meter stevent af op de haven in Amsterdam. In Nederland wordt de ijsbreker uit de vaart gehaald om volledig te worden hersteld. Daarna wil Greenpeace het schip weer inzetten voor campagnes.

De Arctic Sunrise werd aan de ketting gelegd na een actie van Greenpeace tegen het boren naar olie in de Barentszzee. De bemanning van dertig mannen en vrouwen, onder wie twee Nederlanders, werd opgepakt en zat enige tijd vast in Rusland.Bekijk zaterdag op de site ook onze videoreportage als wij een stukje meevaren met de Arctic Sunrise.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.