Sloten langer schoon, maar vuilvissen blijft hard nodig

Tanja Koopen
Bovenkarspel

Ieder jaar doen ze het niet meer, maar vuilvissen blijft nodig, constateert de Onafhankelijke Partij Stede Broec. Zaterdag 7 oktober worden de handen wederom in het water gestoken.

Al 27 jaar wordt aan vuilvissen gedaan in Stede Broec en omgeving. Zo zijn jarenlang jaarlijks grote hoeveelheden vuil verwijderd door vrijwilligers die zich met eigen boot inzetten voor een beter milieu. Het vuilvissen droeg bovendien bij aan de bewustwording om niet zomaar alles in de sloten te gooien. Iets dat volgens organisator en waterliefhebber Piet Zwaan ooit normaal werd gevonden. ,,Denk alleen al aan de vele oude vuilnisbelten (bolken) die nog steeds in het open water liggen. Er kwamen echter steeds meer giftige stoffen in omloop en materiaal wat niet meer verging, kwam ook allemaal in het water terecht.’’

In 1990 werd het vuilvissen voor de eerste keer grootschalig georganiseerd door de Milieucommissie Stede Broec. Deze commissie is opgericht in 1973 en bestond uit een groep vrijwilligers die zich bezig hield met het verbeteren van de leefomgeving. Ook het schoonmaken van de bermen en parken van zwerfvuil en het organiseren van een milieumarkt in winkelcentrum Streekhof kreeg aandacht, evenals rattenbestrijding.

De OP nam het vuilvissen over. De laatste visdag was in 2014, toen twee volle containers werden volgevist. Nu is het weer tijd en worden vrijwilligers met en zonder boot opgeroepen. Tussen 10 en 12 uur worden de boten gelost aan de Tocht, waar containers van het waterschap klaar staan. Voor opgave: 06-37326953.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen