De schoonheid van de Gouwzee (>17 km)

Je helemaal onderdompelen in het oer-Hollands verleden. Je vergapen aan toeristen uit alle windstreken. Genieten van de rust en de vogels. Een fijn boottochtje over de Gouwzee. Het kan allemaal in één wandeling. Toegegeven: het is wel even doorstappen. Ruim zeventien kilometer is de wandeling om de Gouwzee. En de verleiding is levensgroot om het rondje om deze voormalige binnenzee, het water is al 75 jaar zoet, te verlengen met uitstapjes in Volendam, Monnickendam en Marken. Want er is veel te zien. Heel veel. Maar voor veel wandelaars is de afstand zo wel genoeg. Misschien wel aan de lange kant. Voor die groep wandelaars is het aan te bevelen om in Monnickendam, ongeveer halverwege de wandelroute, te beginnen. Dan kunnen de vermoeide benen tijdens de boottocht tussen Marken en Volendam even uitrusten.

Het recreatiegebiedje Hemmeland, net buiten de historische kern van Monnickendam, is een prachtige plek (parkeerruimte en horeca) om aan de wandeling te beginnen. En te eindigen, want bij mooi weer is hier op een van de strandjes een heerlijk pootje baden mogelijk. Eerst naar Marken (maar andersom kan net zo goed). De route is simpel: we volgen de Waterlandse Zeedijk, die zich langs de kustlijn slingert. Links van ons een prachtig uitzicht op het voormalige eiland Marken. Rechts de schoonheid van het ’waterland’. De weilanden vol vogels worden gelardeerd met waterplassen tot tegen de dijk aan. Stille getuigen van de vele overstromingen van de - toenmalige - Zuiderzee. Hoog boven op de dijk, waar je ver boven het platte land uittorent en tientallen kilometers ver kunt kijken, besef je pas wat een prachtig verscholen hoekje dit is tussen de flats van Purmerend, Amsterdam en Almere.

Nabij Uitdam verruilen we de oude dijk voor de nieuwe (1957) naar Marken. Opvallend is het grote aantal zwanen (zelfs een zwarte) in het water en dat de weg vanaf hier aanmerkelijk minder slingert. Rechts kunnen we de vuurtoren (Paard van Marken) al goed onderscheiden. Als we na enkele kilometers het voormalige eiland bereiken slaan we direct linksaf het dijkje op en lopen zo rechtstreeks naar het schilderachtige haventje. Behalve veel toeristische attracties en bezienswaardigheden (wie geluk heeft treft nog een bejaarde dame in klederdracht).

In de haven vinden we ook de aanlegsteiger van de Marken Express. De boot naar Volendam vertrekt elke circa 35 minuten en de vertrektijd staat aangegeven op een grote ’klok’ bij de kaartverkoop.

Over het water zijn we opvallend snel in Volendam, dat van verre al herkenbaar is aan de toren van de St. Vincentiuskerk en de lichtmasten van het voetbalstadion.

Na de stilte van het water is de drukte van De Dijk overweldigend. Ook hier is van alles te zien en te bezoeken. Speciale aanbevelingen zijn de schilderijencollectie van hotel Spaander, het Doolhofje (het buurtje tegenover het hotel), Volendams Museum en het Palingmuseum in rokerij Smit Bokkum.

Via het Zuideinde, langs de jachthaven Marina en de Katwouder Molen – je vindt hier de ijssalon van Honingh, met heerlijk zelfgemaakt ijs (alleen in de smaak vanille) – lopen we ditmaal onderlangs de dijk terug naar Monnickendam. Wie het lopen over de weg wil mijden kan bovenlangs tussen de schapen(poep) door. Na een kilometer of wat zien we tussen de masten van de vele jachten door het fraaie Gouwzeestadje liggen. Ook hier is een wandeling langs het vele cultuurhistorische schoon (de opmerkelijke stoepen en gevelstenen niet vergeten) de moeite waard. Bij museum De Speeltoren zijn zelfs stadsgidsen die wandelingen met uitleg verzorgen. Net als in Volendam is ook hier op diverse plekken heerlijke vers gerookte vis te krijgen.

Richard Walraven

Lengte wandeling: ruim 17 kilometer

Beginpunten: Hotel Spaander Volendam, Hemmeland Monnickendam, parkeerterrein Marken

Bereikbaarheid: de diverse opstappunten zijn vanuit Purmerend, Hoorn en Amsterdam uitstekend te bereiken met diverse buslijnen.

Eten en drinken: in Volendam, Katwoude, Monnickendam en Marken is een zeer uitgebreid scala aan horeca. Tussen Monnickendam en Marken (circa 9 kilometer lang) is geen horeca.

Boot: Een enkele reis met de Marken Express kost 4,50, lezers van deze krant krijgen korting (zie kader). De boot vaart tussen circa 11.00 en 17.30 uur.

Meer informatie: www.markenexpress.nl .

Honden: Toegestaan.

Fiets: Voor wie de afstand van 17 kilometer een bezwaar is, de tocht is uitstekend te doen per fiets (wel een euro toeslag op de boot).

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.