Opnieuw verzet tegen garageboxen in het verschiet

Sander van Lubeck
Heemskerk

Het wordt voor de gemeente een ingewikkelde klus de bouw van 64 garageboxen in woonwijk De Maer tegen te houden.

Bouwbedrijf Nelis heeft een aanvraag ingediend voor deze boxen. Het gaat om acht blokken van acht boxen en één berging. Die zijn bestemd voor koop en huur en moeten gebouwd worden op parkeerplaatsen aan de Professor ten Doesschatestraat en de Jean Monnetstraat.

Deze parkeerplekken hoorden aanvankelijk bij woningen, maar werden na 30 jaar, dus eind jaren 90, voor publiek gebruik. Van de woningcorporatie zijn ze via een belegger in 2001 in handen gekomen van het Heemskerkse bouwbedrijf.

In 2013 kreeg Nelis toestemming om twee blokken met boxen te bouwen aan de Professor ten Doesschatestraat. Die stonden er in no-time toen de vergunning rond was. In het Heemskerkse raadhuis ligt het gesteggel rond deze blokken nog vers in het geheugen. De gemeenteraad dwarsboomde toen de vergunning, maar werd daarop teruggefloten door de Raad van State. De lokale politici stemden toen alsnog schoorvoetend in.

Schoorvoetend omdat de inwoners van De Maer geen behoefte hebben aan de garages. Er verdwijnt parkeerplek en ze zijn bang dat bedrijfjes de garages als opslag gebruiken. Die laatste angst is ongegrond, verzekert wethouder Frowijn. ,,Mochten de garageboxen komen, dan gaat er streng gehandhaafd worden door inspecteurs van Bouw en Woningtoezicht. Eigenaren mogen er hun auto of motor in stallen. Het is niet de bedoeling dat bedrijfjes of zzp’ers een box als opslagruimte gebruiken.’’

Maar voordat het zover is, resten er nog twee strijdmiddelen. Allereerst verwacht Frowijn dat de gemeenteraad dwars gaat liggen als de ontrekkingsvergunning ter sprake komt. Deze vergunning is nodig om de parkeerplaatsen die nu voor algemeen gebruik zijn, te ontrekken aan de openbaarheid. Frowijn: ..En als de raad ons hiertoe opdracht geeft , gaan wij tot op de bodem uitzoeken of het juridisch is tegen te houden.’’

Dan hebben ook omwonenden nog een mogelijkheid in handen: die van het privaatrecht. Daar is bij de komst van de garageboxen twee jaar geleden geen gebruik van gemaakt. Maar omdat dit bouwproject vier keer zo groot is, is de kans op juridische stappen door bewoners groter.

Bewoners kunnen vanaf maandag de omgevingsvergunning, die de gemeente door de eerdere uitspraak van de Raad van State ‘gedwongen’ heeft afgegeven, inzien.

Voor de raad is het afwachten op de onttrekkingsvergunning. Het is nog onduidelijk wanneer het bouwbedrijf van plan is deze aan te vragen. Directeur/eigenaar Cees Nelis was vanwege vakantie donderdag nog niet bereikbaar.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.