Pluim bij verliespartij Helders Elftal

Hans Steen
Den Helder

Het Helders Elftal scoorde zaterdagavond tegen FC Dordrecht (0-2), de tweede wedstrijd in het kader van Den Helder Maritiem 2016, opnieuw een dikke voldoende maar geen doelpunten. Op basis van het vertoonde spel en de kansen in de tweede helft verdiende de amateurselectie van het trainersduo John Dobma/Jack de Vries minimaal een treffer.

FC Dordrecht was fysiek sterker, maar liet verdedigend nog wel eens een steekje vallen en sprong zo slordig met de eigen mogelijkheden om dat de schade voor de thuisploeg tot 0-2 beperkt bleef.

Zonder doelman Maarten Kistenmacher en aanvoerder Michael Lanting, die zaterdagmiddag met Spakenburg vriendschappelijk moest aantreden tegen FC Utrecht, begon het Helders Elftal met een gewijzigde basis aan de tweede klus.

De technische staf streeft naar zo veel mogelijke gelijke speeltijd voor alle selectiespelers dus mochten de wisselspelers van woensdag nu direct aan de bak. Met de opnieuw goed spelende Hairiks Jansen als controleur voor de viermans-verdediging en Mike Janki, opvolger van Kistenmacher bij FC Den Helder, onder de lat. Janki keepte attent en had geen schuld aan de treffers.

Trekbal

Het eerste kwartier was helemaal voor de ploeg uit de onderste helft van de eerste divisie, maar dat leverde toch maar twee mogelijkheden op. Alvin Daniels schoot uit een trekbal hoog over en centrumspits Jafar Arias kopte in vrije positie naast. De eerste de beste tegenstoot van het Helders Elftal was een dieptepass van teamcaptain Lars Weistra op Clifton Gorissen die met een hard diagonale schot FC Dordrecht-keeper Tim Coremans serieus testte en ook de indraaiende hoekschop die volgde van Wouter Philip bezorgde de doelman problemen.

Kort daarna had Gorissen de openingstreffer moeten scoren. In balbezit gekomen door een blunder in de Dordse defensie mikte de aanvaller de bal op de paal.

Anticlimax

Daardoor was de 0-1, hoewel fraai, eigenlijk een anticlimax. De voorzet van de uitblinkende rechtervleugelverdediger Sai van Wermeskerken werd door Arias, bij de eerste paal, vallend ingekopt. Ongetwijfeld tot genoegen van de op de tribune aanwezige HCSC-trainer Mark de Vries, oud-prof en thans spitsentrainer van FC Dordrecht.

In de fase na de openingstreffer had het Helders Elftal geluk dat een tweede treffer uit een vrije trap werd afgekeurd - scheidsrechter Roelof Luinge had een duwfout geconstateerd - en Nick Hak, vrij voor doel op een steekpass, de bal tegen de paal duwde waardoor Janki kon redden.

De tweede helft begon met een onderschepping van Robert, hij mikte te hoog, en de 0-2 van Everon Pisas die een te korte terugspeelbal van de verder verdienstelijk acterende linkervleugelverdediger Daley Matroos afstrafte. De Helderse verdediging wankelde opnieuw maar weer lieten Aris en Hak opgelegde kansen liggen. Robert leidde het knappe herstel van zijn team in met de tweede doelpoging op de paal, waarna de aanvaller met een ernstig ogende dijbeenblesssure uitviel. In de slotfase waren David Albert (tweemaal) en Weistra nog dichtbij de verdiende eretreffer.

Helders Elftal: Janki, Kuyp (80. Beekman), Weerman,Weistra, Matroos (60. Rijken), Robert (70. Albert), Jansen, Ambriola (70. Van Kesteren), Philip (60. Huisman), Nanka Bruce (80. Vital), Gorissen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen