Gluren bij buren met Nazomeren in Niedorp

Michiel Snik
Zijdewind

Nazomeren in Niedorp is een beetje gluren bij de buren. Maar dan met instemming van iedereen.

,,Ik word mij meer bewust van ons unieke uitzicht over de landerijen als ik de reacties hoor van de bezoekers’’, zegt Tiny Poland.

De Kolhornse doet dit weekend voor het elfde jaar mee aan Nazomeren. Ze woont met haar man in een fraai huisje aan de Strook en staat dit jaar op nummer 1 in de speciale nazomerkrant. ,,Voorheen stonden Kolhorn en Barsingerhorn achteraan in het krantje. Nu ze dat een keertje hebben omgedraaid, merk je dat meteen aan het aantal bezoekers. Veel drukker nu, en dat is ook gezelliger.”

Tiny heeft haar tuin op een bijzondere manier ingericht. De planten hebben zelf een beetje hun plekje gekozen, zo legt ze uit. ,,Het klinkt misschien wat zweverig, maar ik voel waar een plant graag staat. En op die manier heb ik mijn tuin aangelegd. Het voelt gewoon erg goed deze plek. En dat geeft mij extra energie bij het mandala tekenen waar ik al 25 jaar cursussen in geef.’’

Park

Precies helemaal achteraan in het krantje staat de imposante tuin van Ellen en Gerard de Bruijn. Achter hun stolp aan de Mientweg in Lutjewinkel hebben zij een compleet park. Maar liefst 10.000 vierkante meter waarin gras domineert, maar dan wel vol heggen en borders en een ruime vijver. Alles perfect aangelegd vol met afwisselende hoekjes die je steeds verrassen. Het is zo’n beetje hun levenswerk, als je hoort hoeveel tijd zij hier insteken. ,,Ik wil nooit op vakantie. Als ik in mijn tuin ben heb ik altijd het gevoel op vakantie te zijn. Het is heerlijk hier aan het werk te zijn, zo ontspannend”, zegt Gerard.

Weer heel anders is de tuin van Joke Rodenburg aan de Dorpsstraat in Haringhuizen. Aan de voorkant is het, om eerlijk te zijn, niet zo heel bijzonder. Maar achter het huis sta je automatisch even verrast stil. De forse tuin staat bomvol en je weet bijna niet waar je moet kijken. Paadjes voeren je langs een vijver en weelderige planten.

De fraaie beelden die deze tuin sieren lijken speciaal hiervoor te zijn gemaakt. ,,Dat is niet het geval’’, zegt Tiny Roozendaal uit Waarland die verantwoordelijk is voor alle kunst in deze tuin. Joke glimlacht. ,,We hebben er twee dagen over gedaan om de kunst allemaal een goed plekje in mijn tuin te geven. Nu is het een fraai geheel. Ik ben het hele jaar bezig geweest met mijn tuin, specifiek voor dit weekend. Maar als ik alle reacties hoor is het dat wel waard.’’

Bedstede

Aan de Havenstraat in Zijdewind legt Cor Meijering geduldig aan zijn toehoorders uit hoe de oude epidiascoop, de verre voorloper van een overheadprojector, werkt. Hij heeft samen met zijn vrouw de Maria Hoeve uit 1780 perfect gerestaureerd. De oude woonkamer, inclusief de originele bedstede, doet nu een beetje dienst als museum. De bijna honderd jaar oude projector past hier prima in.

Of hij niet bang is dat er iets verdwijnt nu al die vreemde mensen tijdens het Nazomeren door zijn huis en tuin dwalen? ,,Ik doe al jaren mee en er verdwijnt nooit iets. Wij genieten iedere dag van ons huis, de kunst die we zelf maken en onze tuin. Het is heerlijk om dat dit weekend met zoveel mogelijk mensen te mogen delen.’’

De circa 150 jaar oude beukenboom is de enorme blikvanger in de tuin van Paul Breddels aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp. Maar dit weekend heet de groene oase achter zijn huis uit de zeventiende eeuw Meia’s Theetuin. Want de dochter des huizes wilde eens wat anders doen tijdens Nazomeren. Dus kunnen de gasten kiezen uit dertien verschillende theesoorten die door haar speciaal geserveerd worden. ,,Je wilt je bezoekers toch een beetje verrassen en je meteen onderscheiden van de andere deelnemers’’, is haar uitleg.

Nazomeren is morgen (zondag) nog van 10 tot 17 uur. Meer info op www.nazomereninniedorp.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.