Zaanse Fakkeloptocht dit jaar iets kleiner

Redacteur Zaanstreek
Wormerveer

Door de weersomstandigheden had de traditionele fakkeloptocht voor verdraagzaamheid door Wormerveer en Krommenie dinsdagavond wat minder deelnemers dan gewoonlijk.

Sinds de Zaanse fakkeloptocht op Kerstavond 27 jaar geleden voor het eerst werd gehouden, doen er steeds tussen de 200 en 300 mensen mee. Dit keer bleef de teller bij 170 steken, waarschijnlijk omdat mensen zich hadden laten afschrikken door de regen en de harde wind van overdag.

De eerste fakkeloptocht werd indertijd door een klein groepje particulieren georganiseerd als protest tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Tegenwoordig heeft hij een algemeen karakter. ,,Er is geen speciaal thema, de tocht draagt iets uit als: we moeten het samen doen, we kunnen het samen doen", zegt Erik Schaap van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland, dat de tocht tegenwoordig organiseert.

Kees van den Berg, één van de initiatiefnemers van 27 jaar geleden, hield zoals ieder jaar een openingsspeech. Maarten Peters zong een aantal liedjes en daarna werd er gelopen, onder begeleiding van het Alkmaars Straatorkest. De wind was inmiddels gaan liggen, zodat de fakkels rustig brandden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.