Theater Het Park beleven vanaf de andere kant

Monique Bankras
Hoorn

Het toneel, de kleedkamers en de artiestenfoyer van schouwburg Het Park zijn normaal gesproken alleen toegankelijk voor de Youp van ‘t Heks en Karin Bloemens van deze wereld. Zaterdagmiddag was dat even anders. Bezoekers van de open dag kregen een kijkje achter de schermen.

,,Heeft er iemand hoogtevrees?’’, vraagt technicus Nick Blei aan de zoveelste groep mensen die hij meeneemt voor een rondleiding. Geen overbodige vraag. Heel wat traptreden later kijkt het gezelschap vanaf metershoog neer op de rode stoelen van de grote zaal.

,,Het zweet breekt me uit’’, zegt een vrouw zachtjes. Teruggaan is geen optie. Het is toch ook wel heel leuk om hier te horen en te zien hoe het allemaal in z’n werk gaat met lampen en spots.

De rondleider vertelt telkens hetzelfde verhaal. Een artiest moet het licht volgen en niet andersom. Hoe spontaan de loopjes op het toneel ook lijken. Alles ligt vast. Steeds weer hangen de mensen aan zijn lippen.

,,Heel interessant om het theater eens van een andere kant te bekijken’’, vindt de Hoornse Wil van Baar die ook al even op het podium stond. Ze legt alles vast met haar fotocamera. ,,Grappig dat het zo is veranderd allemaal. Vroeger moesten ze alles met de hand doen. Nu drukken ze op een knop en het doek komt naar beneden’’, leerde ze.

Ze gaat zo zeker ook de kleedkamertour nog volgen. Veel bezoekers gingen haar al voor. In de ruimtes waar lichtbolletjes rondom spiegels hangen, laten regionale talenten zich zien en horen met zang, dans en toneel. Alleen een kleedkamer bekijken is ook zo saai en bovendien gebeurt hier altijd van alles, weet programmeur Hillechien Steenbruggen.

Grimeur Sylvia Stigter legt de bezoekers in een volgepropte kleedkamer uit dat je buiten de lijnen moet werken met theatermake-up. Waarom artiesten van dichtbij zo zwaar opgemaakt zijn? ,,Ook op de achterste rij moeten ze het zien.’’

Op de gang ontdekken bezoekers een spiekraampje. Artiesten kunnen vanaf hier zien wat collega’s op het podium doen. Een gebbetje van oud-directeur Rob Weber. Hij ontbreekt uiteraard niet op de open dag. In de artiestenfoyer vertelt hij over de geschiedenis. En er is meer. Wie zelf de podiumkunst wil beoefenen, kan meedoen aan onder meer een dansworkshop. Mensen die uit het grote aanbod van voorstellingen niet kunnen kiezen, worden op weg geholpen aan de hand van de theatergids.

De backstagetours zijn toch wel het populairst. Elk half uur staat een nieuwe groep te trappelen. ‘Kijk eens! Op die stoelen zaten we bij Rapunzel!’, zegt moeder Carina Heilig uit Hoogkarspel tegen haar dochter Dagmar. Ze staan op het toneel.

,,Normaal zie je de andere kant. We waren nieuwsgierig en wilden dit weleens zien’’, vertelt ze. Haar man Frank en zoons Preben en Kjeld genieten ook. ,,We vroegen ons regelmatig af waar de artiesten rondlopen voor de voorstelling. Nu weten we dat.’’

Meer nieuws uit West-Friesland