Zandvoort in de ban van zandsculpturen

Ron Amesz

Zandvoort is van 25 tot en met 31 augustus het toneel van het Europees Kampioenschap Zandsculpturen bouwen. Op verschillende plekken in het dorp en aan de boulevard zullen 9 zandsculptuurbouwers uit 9 Europese landen een zandsculptuur vervaardigen met elk een afmeting van circa 4 x 4 meter en ongeveer 3 meter hoog.

De wedstrijd wordt gehouden onder auspiciën van de in Den Haag gevestigde World Sand Sculpting Academy WSSA, de organisatie die wereldwijd zandsculptuuractiviteiten initieert en uitvoert.

De negen beste kunstenaars uit Europa zullen deelnemen aan de wedstrijd in Zandvoort. De deelnemers komen uit Nederland, België, Engeland, Ierland, Tsjechië, Spanje, Italië, Portugal en Rusland. Centrale thema is 'Sagen en Legenden'. Elke deelnemer zal een sage of legende uit zijn of haar land van herkomst verbeelden in een zandsculptuur.

Het publiek kan de deelnemers aan het werk zien van zaterdag 25 tot en met vrijdag 31 augustus tussen 09.00 uur en 17.00 uur op de verschillende plekken in Zandvoort. In een boekje, dat te verkrijgen is bij de VVV en winkeliers in het centrum, staat een wandelroute die het publiek kan volgen om alle sculpturen te zien. Ook in winkeletalages en horecagelegenheden aan de wandelroute zijn kleine zandsculpturen te zien. In het boekje staan ook deze locaties aangegeven.

Vrijdag 31 augustus maakt de jury de winnaar van het Europees Kampioenschap bekend. De sculpturen zullen nog te bezichtigen zijn tot eind september.

In het Zandvoorts Museum is een expositie te zien over het fenomeen zandsculptuur. Daar wordt tekst en uitleg gegeven over de ontstaansgeschiedenis, het speciale zand dat gebruikt wordt en over de technieken en gereedschappen die door kunstenaars gebruikt worden. Ook zijn er foto's te bewonderen van bijzondere zandsculpturen die gedurende de afgelopen 25 jaar overal in de wereld gemaakt zijn.

Bovendien kan de bezoeker zelf proberen om in het Zandvoorts Museum een zandsculptuurtje te maken, met uitleg over de technieken die ook door de professionele kunstenaars gebruikt worden. En natuurlijk wordt er dan gewerkt met het speciale sculptuurzand!

Meer informatie bij de VVV Zandvoort en het Zandvoorts Museum.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.