Na 25 jaar afscheid van biljartfeest in Burgerbrug

Ruud Ramler
Burgerbrug

In café Halfweg wordt deze dagen afscheid genomen van een mooie traditie. Maar na een kwart eeuw komt een eind aan het Wim Kramer invitatie biljarttoernooi. Omdat zowel de naamgever als wedstrijdleider Wim Krul er een punt achter zet.

Het evenement werd in 1992 voor de eerste keer gehouden en destijds gewonnen door Nic Zuurbier. In de huidige opzet van nog altijd vier poules van steeds vier biljarters, geldt Ruud Kaag als titelverdediger.

In het ook nu uitgebreide programmablad wordt op allerlei manieren stilgestaan bij het slotakkoord van een regionaal biljartfeest dat ooit startte in de Dageraad, de oude melkfabriek van Burgerbrug, en via de Burcht in Eenigenburg belandde in het etablissement waar komende zaterdag de laatste caramboles worden gemaakt.

De lange lijst met winnaars laat zien dat Wim Kramer één keer, in 1998, zelf als kampioen boven kwam drijven. Gert Bijvoet en Jan Sneekes zijn beiden met drie toernooizeges recordhouders door de jaren heen. Mooi is het verhaal rond Arie van de Berg. Die in 2008 nog won van Marcel Harberts in wat als een heerlijke finale wordt herinnerd.

Een jaar later streden beide finalisten van toen om de laatste plaats. Nu verloor Van de Berg maar droeg wel de eerste rode lantaarn die net was geïntroduceerd.

En nu is gisteren de afscheidstournee ingezet die morgen en zaterdag wordt afgerond. Met in ieder geval Nic Ligthart en Gert Bijvoet, die in dertien beurten de kortste partij speelde, als eerste poulewinnaars nog in beeld voor wat een historisch kampioenschap zal zijn.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen